Jak uvařit zázvorový čaj | recept
Zázvorový čaj | recept. Zázvor je svými léčivými účinky znám už od pradávna. A nejvíce se hodí právě teď, v době nejrůznějších chřipkových a jiných epidemií. Zázvorový čaj dokáže potlačit nemoc už v jejím zárodku, ale můžete si ho uvařit i jen tak.
Co je potřeba
- přibližně 2 cm kořene zázvoru
- 1 l vody
- 1 lžíci medu
Zázvor nastrouhejte na hrubším struhadle. Pokud je kořen už starší, půjde to těžko, ale na vyluhování to nemá vliv. Jakmile začne voda v hrnci vřít, vhoďte do ní nastrouhaný zázvor. Stopněte si ha hodinkách 30 sekund a hned potom vodu vypněte. Delší var by zničil hodnotné esenciální oleje. Nechte deset minut odstát.
Zázvorový čaj – recept, rychlá varianta
Zalijte poloviční množství nastrouhaného zázvoru v půllitrovém hrnku horkou vodou a dejte na minutu do mikrovlnky na střední výkon. Nechte 5 minut odstát a podávejte.
Tipy
- Pokud necháte zázvorový čaj vychladit, dostanete báječnou zázvorovou limonádu.
- Do zázvorového čaje můžete pro lepší chuť přihodit v hrnci ještě kousek skořice nebo hřebíček.
- Zázvor a jeho účinky: zázvor pomáhá při trávení, jako prevence před chřipkou a nachlazením, je také příznivý při potlačení rakoviny a je tradičním afrodiziakem.
Varování
- Nikdy nevařte zázvorový čaj déle než jednu minutu, i když některé recepty uvádějí i 15 minut vaření. Během tak dlouhé doby se zničí prakticky všechny léčivé látky a výsledný čaj je dobrý tak maximálně pro potěšení chuťových buněk.
- Denně by dospělý člověk neměl přijmout více než 4 gramy čerstvého zázvoru.
Varování
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku