Jak uvařit staročeské dušené zelí s nudlemi | recept
Staročeské dušené zelí s nudlemi | recept. V knize Česká strava lidová jsem znovu objevila recept, na který si mlhavě vzpomínám – těstoviny s dušeným hlávkovým zelím. Tenkrát před mnoha lety to pro mě byl trest, jíst tuto kombinaci u babičky na prázdninách. Z nostalgie jsem dušené zelí s nudlemi zkusila uvařit rodině a musím uznat, že teď už mi chutnalo. Zkusíte dušené zelí podle uvedeného receptu také?
Co je potřeba
- 400 g hlávky zelí
- 400 g širokých nudlí nebo fleků
- 1 středně velká cibule
- 200 g anglické slaniny (možno nahradit škvarky)
- 1 lžíce tuku z vyškvařené slaniny
- kmín
- sůl
- 3 stroužky česneku
- zelená petržel
Na malém množství tuku ze slaniny opražte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte na nudličky nakrouhané hlávkové zelí. Okořeňte kmínem a posolte. Několik minut ho míchejte v nezakryté nádobě. Vyprchají z něj čpavé látky. Když zelí zavadne, přikryjte nádobu poklicí a duste do změknutí. Občas zelí promíchejte, abyste zabránili připálení. Podlévání vodou není třeba, zelenina uvolní dostatek tekutiny.
Diskuze k článku