Jak uvařit rizoto s červenou řepou a koprem | recept na rizoto z červené řepy z rýže Arborio. Aneb hezky zdomácněle růžové rizoto. Dokonalá harmonie chutí vytvořená spojením červené řepy a kopru dodá základnímu italskému rizotu, kterému stačí rýže Arborio, dobré víno a vývar, nebývalý a pravda růžový rozměr. Ten je navíc podpořen přidanou červenou cibulí a červeným vínem. Věřte mi, že pánům lamentujícím nad barvou rizota, vezme vítr z plachet první ochutnání.
Co je potřeba
400 g rýže Arborio
2 červené cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
200 ml suchého červeného vína
1,5 l vývaru
500 g uvařené či upečené červené řepy
50 g tučného, výraznějšího sýru (parmazán, gouda)
1–2 hrsti nasekaného čerstvého kopru
1 lžíce kaparů
1 lžíce másla
sůl, pepř
1
Ve větším hrnci na oleji orestujte nadrobno nakrájenou červenou cibuli a nasekaný česnek.
Tu mírně za stálého míchání opražte (nechejte jakoby zatáhnout) a přilijte červené víno.
4
Víno nechejte téměř odpařit a pak postupně přilévejte vývar až do chvíle, než bude rýže uvařená. To trvá přibližně 20 minut, rýže bude na skus a nabobtná.
5
Poté přidejte nadrobno nakrájenou červenou řepu. Tu si předem buď uvařte v osolené vodě, nebo upečte jednotlivě zabalenou do alobalu v troubě. Pečte hodinu až hodinu a půl na 200 – 220 ˚C. Ideálně připravenou řepu poznáte tak, že jí lehce projede nůž. V obou případech připravujte řepu neloupanou, oloupejte ji až po uvaření či upečení.
6
Řepu v rýži pár minut prohřejte a přidejte najemno nastrouhaný sýr. Ten nechejte za stálého míchání roztavit. Pokud v této fázi vzhledem k přidanému sýru rizoto až příliš zhoustne, dolijte ještě vývar. Výsledné rizoto má být vláčné a krémové, jakoby polotekuté, nikoliv lepivá hmota.
7
Na závěr už jen stačí dodat nasekaný čerstvý kopr, případně podpořený i dílem sušeného kopru, kapary, máslo na zjemnění, sůl a pepř. Vše dohromady prohřejte, přiklopte poklicí a nechejte pár minut dojít, aby se chutě propojily.
8
Na talíři rizoto ozdobte pár snítkami kopru a dle chuti nastrouhaným sýrem.
Rizoto s červenou řepou | recept. Rizoto je jednou ze stálic české kuchyně. Určitě to neznamená, že musí být nudným a průměrným pokrmem, který sice ne…
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Diskuze k článku