Jak uvařit polévku z jarních bylinek | recept
Polévka z jarních bylinek | recept. Už naši předci věděli, že po zimě je třeba tělo zbavit různých škodlivin. Na jaře se také projevuje tzv. jarní únava, ta je zaviněná nedostatkem čerstvých vitaminů. Jarní období je nejvhodnější dobou k očistným kúrám a k tomu se hodí i spousta planých rostlin. Bylinkami ochucujeme polévky, saláty, pomazánky nebo jimi zdobíme chléb. Sbíráme je v čistém prostředí a jen ty, které dobře známe, abychom se vyhnuli otravám. Sbíráme jen mladé vrcholky rostlin, starší mohou být hořké. Do jídla je přidáváme nakonec, nevaříme je, ztratili bychom vitaminy. Zkuste podle receptu polévku z jarních bylinek, volně inspirovanou receptem M. D. Rettigové, budete překvapeni její chutí.
Co je potřeba
- 1 l vývaru z masa nebo kostí
- 3 větší brambory
- sůl
- 50 g prorostlé slaniny nebo sádla
- několik lžic zakysané smetany
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- hrst jarních bylinek
- 2 žloutky (já nedávám)
V hrnci rozehřejeme sádlo nebo rozškvaříme na kostky pokrájenou anglickou slaninu, přidáme na kostky nakrájené brambory a osolíme. Několikrát brambory na tuku promícháme a zalijeme vývarem z masa nebo kostí. Uvařené měkké brambory rozšťoucháme na menší kousky a polévku, je-li třeba, zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě. Polévku sejmeme z ohně.
Když polévka lehce zchladne, zašleháme do ní několik lžic zakysané smetany a přidáme nadrobno pokrájené bylinky. Bylinky krájíme těsně před přidáním do pokrmu. Na talíři polévku ozdobíme několika květy sedmikrásky, hezky to vypadá a sedmikráska má příjemnou oříškovou chuť. Podáváme jen tak nebo s osmaženou houskou. Polévka vás překvapí výbornou chutí, proto odložte předsudky a vyzkoušejte ji.
Diskuze k článku