Jak uvařit okurkovou polévku | recept
Jak uvařit okurkovou polévku | recept. Recept na méně známou teplou okurkovou polévku. Okurková polévka, na jejíž přípravu nabízíme předpis, je sytá a vydatná. Proto se obvykle připravuje jako samostatné jídlo – večeře, víkendový oběd a podobně. Protože k její přípravě není potřeba mnoho pomůcek, je ideální pro vaření na chalupě, při hromadných akcích nebo ve studentských bytech. Jak okurkovou polévku uvařit? Recept krok za krokem.
Co je potřeba
2 lžíce másla
3 lžíce oleje
1 cibule
1 malá klobása nebo 100 g klobásového kabanosu
1 střední oloupaná okurka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
2 až 4 vejce
bobkový list, nové koření, mletý černý pepř, kari
1 lžička plnotučné hořčice
1/2 kelímku sladké nebo kyselé smetany
hrst polévkových nudlí
Okurky mají naprosto identickou chuť, kterou si zachovají po uvaření. Není příliš zvykem okurky tepelně upravovat, a když, polévky nebo omáčky mají nakyslou chuť, protože naše podvědomí k vůni okurek sladkokyselou chuť přiřazuje – očekáváme ji. Také naše okurková polévka bude v konečné fázi mírně nakyslá.
Na čtyři (poctivé) porce okurkové polévky budeme potřebovat dvě lžíce másla nebo tři lžíce oleje, jednu cibuli, jednu malou klobásu nebo deset deka klobásového kabanosu, jednu střední oloupanou okurku, dvě vrchovaté lžíce polohrubé mouky, dvě až čtyři vejce. Jako koření použijeme bobkový list, nové koření, mletý černý pepř, lžíci plnotučné hořčice, půl kelímku sladké nebo kyselé.
Mezitím si uvaříme dvě vejce na hniličku (vložíme do horké vody a vaříme 4 až 4,5 minuty, pak naťukneme a rychle zchladíme, ale nenecháme je ve studené vodě).
Do polévky přidáme hrst nudlí domácího typu. Tři minuty vaříme. Když jsou nudle na skus, přidáme do polévky půl kelímku smetany, lžičku plnotučné hořčice, a nebo na špičku nože karí koření. Polévku ochutnáme a dochutíme solí, pepřem, případně špetkou cukru – měla by mít navinulou sladkokyselou pikantní chuť, v níž okurky dominují.
Diskuze k článku