Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit krůtí prsa na jarní způsob?

15. Únor 2025
krůtí prsa na jarní způsob

Je tady konec zimy a mnozí z nás se nemohou dočkat jara. I když si zatím nemůžeme na zahrádce utrhnout vlastní ovoce nebo sklidit zeleninu, nic nám nebrání si připravit masité pokrmy s pomocí kvalitní konzervované zeleniny. Aby byl pokrm svěží, jako je jaro samotné, můžeme použít pro šťávu z pomeranče. Tím získá i šťáva nádech jara. Co vše budeme potřebovat?

Co je potřeba

Jestliže si vaříte do zásoby na dva dny pro početnější rodinu, budete potřebovat následující suroviny. V opačném případě stačí vydělit dvěma a jídlo bude pro rodinu na 1 oběd.

  • 1 kg krůtích prsou
  • Velkou cibuli
  • Olej nebo máslo (3 lžíce)
  • Konzerva hrášek + mrkev včetně nálevu
  • Pomeranč
  • Sůl + pepř
  • Smetana na vaření
  • Hladká mouka na zahuštění

Postup

Nejdříve si omyjeme, osušíme a nakrájíme krůtí prsa na cca 1cm plátky. Krájíme proti vláknům masa. Poté je posolíme a mírně opepříme. Na pánev dáme olej nebo máslo a dle libovůle nakrájenou cibuli. Kdo chce, může ji nakrájet jen na kolečka či půlměsíčky, což pokrm hezky ozvláštní.

Jakmile je cibule mírně osmahnutá, přidáme maso. Osmažíme z obou stran a poté přidáme konzervu se zeleninou společně se šťávou. Dle potřeby můžeme přilít i trochu vývaru nebo vody.

Po cca 20 minutách dušení přidáme šťávu z pomeranče, kterou zbavíme případných jadýrek. Necháme 5 minut provařit a přidáme smetanu smíchanou s cca 2 lžícemi hl. mouky. Tím nám šťáva zhoustne a získáme výtečnou omáčku.

K jídlu se hodí všechny přílohy. Podle toho, jestli budete chtít použít brambory, rýži nebo těstoviny je dobré ponechat řidší nebo naopak zahustit omáčku tak, jako jsme to udělali my.

Krůtí prsa na jarní způsob jsou výtečná se šťouchanými bramborami na jarní cibulce nebo klasicky na cibuli. Stačí, abyste si ji do zlatova najemno nakrájenou osmažili a spolu s tukem přilili k uvařeným bramborům. Pořádně promícháme, čímže se brambory mírně „rozbijí“. Zkuste to jako my a uvidíte, že budete maximálně spokojeni.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.