Jak uvařit dýňovou polévku z dýně hokaido | recept
Vrcholí sezóna sklizně dýní a jistě si lámete hlavu, co z dýně uvařit. Recept na dýňovou polévku hokaido začíná v našich zeměpisných šířkách lidovět, dýně hokaido pro svou chuť se stává sezónní součástí našeho jídelníčku. Dýňová polévka z hokaido dýně je oblíbená zejména kvůli snadné přípravě a výrazné a specifické chuti. Dýňovou polévku z dýně hokaido můžete uvařit na celou řadu způsobů, recept paní Moniky z Ostravy vám poradí, jak z dýně hokaido uvařit jednoduchou, ale přitom delikátní a lahodnou krémovou polévku.
Co je potřeba
- 1 dýně hokaido
- 4 velké cibule
- ¼ sádla – tj. cca 70 g
- ¼ másla (ne margarínu!) – tj. cca 70 g
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Dýni hokaido pořádně umyjeme, očistíme. Pamatujte si, že dýni hokaido neloupeme. Necháváme ji v její slupce, pouze slupku pořádně umyjeme. Dýni rozkrojíme na půl a zbavíme ji dužnatého středu, který obsahuje semínka. Takto upravenou dýni nakrájíme na cca 2 cm velké kostky.
Oloupeme a nadrobno nakrájíme 4 velké cibule. V hrnci rozehřejeme olej (klasický slunečnicový, rostlinný), na kterém cibuli orestujeme, dokud nezesklovatí do mírně polozlaté barvy.
Následně přidáme nakrájenou dýni, sádlo a máslo. Vše důkladně promícháváme a restujeme cca 5 minut, dokud se máslo a sádlo nerozpustí.
Vše zalijeme svařenou horkou vodou, přidáme sůl a pepř – doporučuji větší množství, aby polévka měla výraznější chuť, a na struhadle si nastrouháme 4 stroužky česneku. Ideálně od českého zemědělce, česnek je čerstvý a chuťově výraznější.
Dýňovou polévku necháme provařit cca 45 minut. Na závěr uvařenou polévku rozmixujeme pomocí tyčového mixéru, abychom dosáhli krémové konzistence polévky.
Hotovou dýňovou polévku servírujeme s krutony z chlebového nebo houskového pečiva. Snad vám bude dýňová polévka hokaido podle receptu paní Moniky chutnat. Přeji vám dobrou chuť!
Diskuze k článku