Jak uvařit cibulovou omáčku | recept
Přinášíme dva dobré recepty na cibulovou omáčku. Cibulovou omáčku obvykle připravujeme k masům, která již jsou nějak tepelně upravena, případně k vařené zelenině či luštěninám. A přednosti v kuchyni? Cibulová omáčka je rychlá, levná a její příprava je snadná. Jak udělat cibulovou omáčku na různý způsob? Přinášíme dva kulinářské tipy.
Co je potřeba
Cibule
Tuk, mouka, koření podle návodu
Základní kuchyňské vybavení a zařízení
Na přípravu cibulové omáčky používáme běžnou bílou cibuli, která má výraznou chuť. Cibuli na cibulovou omáčku krájíme na kostičky nebo na kolečka (půlkolečka), protože chceme docílit, aby se cibule v omáčce rozpadala. Cibule krájená na měsíčky (po délce) zůstává ve velkých kouscích, a to ne každému vyhovuje.
Cibuli na každou omáčku musíme nejdříve osmažit – získá tím na chuti i na barvě. Pouze uvařená cibule je nasládlá a mdlá a nedá omáčce žádnou chuť. Jako tuk používáme máslo, olej, případně trochu sádla nebo tuku vyškvařeného ze slaniny. Omáčku buď nezahušťujeme, nebo ji zahustí jíška, kterou rozvaříme (bešamel).
Cibulová omáčka k uzenému masu. Velmi často koupíme pěkné uzené maso, které potřebuje jen minimální konečnou úpravu. Pro polití knedlíků, brambor nebo luštěnin ale potřebujeme nějaký „sos“. Vyrobíme ho z cibule. Tři velké cibule rozkrájíme na kostičky. Dáme smažit na lžíci oleje nebo sádla. Když je zlatá, přidáme na silnější plátky nebo hrubé kousky nakrájené uzené maso. Chvíli společné opékáme.
Když se cibule začne „napalovat“ (ne připalovat), zalijeme vývarem nebo vodou a společně dusíme, až se cibule rozpadá a maso je provařené. Pak maso vyjmeme, cibuli necháme odpařit na tuk, zasypeme lžičkou mouky, okořeníme pepřem. Rychle mícháme, aby se cibulový základ a mouka opékali. Na dně kastrolku se vytvoří slabá vrstva, což je žádoucí, jen ji nesmíme připálit. Zalijeme vodou a ostrou lžicí ode dna mícháme a odškrabujeme napečenou mouku s cibulí. Dokonale provaříme, ochutnáme, dochutíme. Do hotové omáčky přidáme oříšek másla. Omáčkou poléváme přílohu k masu (brambory, bramborové knedlíky, kaši nebo luštěniny).
Cibulová omáčka jednoduchá. Tři cibule oloupeme, omyjeme a nakrájíme na půlkolečka. Na dvou lžicích oleje, sádla nebo másla osmažíme do zlatova, zasypeme třemi lžícemi hladké mouky a dál za stálého míchání smažíme, až je cibule nahnědlá a mouka zlatavá. Pak zalijeme půl litrem vývaru nebo vodou. Provaříme, zkorigujeme hustotu (buď přidáme vodu nebo vaříme déle, aby víc zhoustla), dochutíme solí, drceným kmínem, mletým pepřem a tři i čtyřmi střiky worcesterské omáčky (nebo sójové). Cibulová omáčka je hotová.
Varianta: Do cibulové omáčky přidáme na ochucení lžíci plnotučné hořčice. Chuť omáčky zlepší troška nadrobno rozdrcených sušených hub nebo dva drcené stroužky česneku (přidáme společně s tekutinou). Tato omáčka je dobrá k masovým roládám či ke grilovanému masu, ke kterým nemáme přírodní šťávu, a nebo jí poléváme vařenou zeleninu.
Diskuze k článku