Jak uvařit bramborové šišky s makovou omáčkou | vaříme levně
Jak uvařit bramborové šišky s makovou omáčkou | vaříme levně. Šišky z brambor dříve býval levný pokrm. Dnes už sice tak moc levný není, ale stále se řadí k těm finančně méně náročným. Následující recept je z počátku 20. století z ručně psaného sešitu po babičce. Šišky se obalují ve strouhance a podávají s vařenou makovou „omáčkou“, ale strouhanka společně s mákem nemusí chutnat každému. Samotné šišky, (se strouhankou nebo jen s mákem), jsou ovšem výborné.
Co je potřeba
Na šišky:
- 1 kg brambor uvařených ve slupce
- 10 mírně navršených lžic polohrubé mouky
- 4 lžíce jemné strouhanky
- 4–6 lžic mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce rozpuštěného sádla (lze vynechat)
Maková omáčka:
- mletý mák
- mléko
- mletý hřebíček
- mletá skořice
- med nebo cukr
strouhanka a máslo na obalení šišek
Brambory uvařte ve slupce, ještě horké je oloupejte, rozmačkejte a promíchejte s ostatními ingrediencemi. Strouhanku předem zvlhčete mlékem. Vše spojte dohromady a vypracujte těsto jako na bramborové knedlíky.
Bramborové těsto delším stáním řídne, proto si dejte vařit vodu, než začnete s přípravou těsta.
Tipy
Šišky se dají podávat i s povidlovou omáčkou – povidla rozřeďte, dochuťte podle sebe a pro dospělé omáčku ovoňte rumem.
Diskuze k článku