Jak uvařit bramborové šišky s makovou omáčkou | vaříme levně
Jak uvařit bramborové šišky s makovou omáčkou | vaříme levně. Šišky z brambor dříve býval levný pokrm. Dnes už sice tak moc levný není, ale stále se řadí k těm finančně méně náročným. Následující recept je z počátku 20. století z ručně psaného sešitu po babičce. Šišky se obalují ve strouhance a podávají s vařenou makovou „omáčkou“, ale strouhanka společně s mákem nemusí chutnat každému. Samotné šišky, (se strouhankou nebo jen s mákem), jsou ovšem výborné.
Co je potřeba
Na šišky:
- 1 kg brambor uvařených ve slupce
- 10 mírně navršených lžic polohrubé mouky
- 4 lžíce jemné strouhanky
- 4–6 lžic mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce rozpuštěného sádla (lze vynechat)
Maková omáčka:
- mletý mák
- mléko
- mletý hřebíček
- mletá skořice
- med nebo cukr
strouhanka a máslo na obalení šišek
Krok 1
Brambory uvařte ve slupce, ještě horké je oloupejte, rozmačkejte a promíchejte s ostatními ingrediencemi. Strouhanku předem zvlhčete mlékem. Vše spojte dohromady a vypracujte těsto jako na bramborové knedlíky.
Bramborové těsto delším stáním řídne, proto si dejte vařit vodu, než začnete s přípravou těsta.
Krok 2
Těsto rozdělte na několik částí a vyválejte z něj delší prameny. Ty pak ostrým nožem pokrájejte na kousky. Každý kousek ještě dlaní poválejte, aby se zpevnil.
Krok 3
Šišky vhazujte do vroucí vody, ihned promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu a vařte v hrnci zakrytém poklicí. Jakmile vyplavou, jsou hotové a vyjměte je děrovanou naběračkou či přeceďte přes síto.
Krok 4
Na přepuštěném másle nebo sádle osmažte strouhanku dorůžova a uvařené šišky v ní obalte.
Krok 5
Mletý mák zalijte mlékem tak, aby byl ponořen. Ochuťte skořicí, hřebíčkem a oslaďte. Uvařte za občasného míchání doměkka.
Na talíř dejte porci šišek a přidejte makovou omáčku. V případě, že mák méně osladíte, na talíři jídlo poprašte moučkovým cukrem.
Šišky se dají podávat i s povidlovou omáčkou – povidla rozřeďte, dochuťte podle sebe a pro dospělé omáčku ovoňte rumem.