Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept

Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept

Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept. Luxusně jemné muffiny z třeného máslového těsta obohaceného o datlovou pastu a sladkou orientální chalvu, které těmto nevšedním muffinům propůjčí spolu s třtinovým cukrem nejen božskou karamelovou chuť, ale i nesmírnou vůni, jejíž lahodná sladkost je výstižně doplněna i o jemný kávový podtón.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete 12-15 lahodných muffinů

  • 150 g třtinového cukru
  • 80 g povoleného másla
  • 2 vajíčka
  • 150 ml uvařené silné černé kávy
  • 180 g vypeckovaných sušených datlí
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 80 g chalvy (nejlépe vanilkové či kakaové)
1

Vypeckované datle nakrájejte na kousky a alespoň 4 hodiny před samotným pečením muffinů je zalijte černou kávou provoněnou vanilkovým aroma.

Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept
2

Po uplynutí potřebné doby k marinování datle i se zbylou tekutinou rozmixujte na hladkou pastu.

Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept
3

Dále v míse utřete povolené máslo s cukrem.

Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept
4

Přimíchejte vajíčka.

Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept
5

Následně i datlovou pastu.

Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept
6

Chalvu nastrouhejte či rozdrobte a spolu s moukou, kypřícím práškem a jedlou sodou ji přidejte do datlového základu a promíchejte do jemného nadýchaného těsta.

Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept
7

Lžící poté plňte jednotlivé formičky vyložené papírovým košíčkem a pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150  C) 25–30 minut. Poté nechejte ve formičkách zcela vychladnout.

Těstem formičky plňte jen tak ze dvou třetin, během pečení těsto poměrně vyběhne.

Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept

Tipy

Milovníci orientálních sladkých chutí mohou upečené muffiny doladit luxusním tahini karamelem. Ten připravíte takto:

V misce promíchejte do hladké vláčné hmoty 70 g sezamové pasty30 ml pomerančové šťávy. V rendlíku společně zahřejte 140 g smetany ke šlehání a 70 g másla. Po rozpuštění směs udržujte teplou. Dále také v hrnci či na pánvi rozpusťte 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile se cukr rozpustí a lehce zkaramelizuje, vlijte do něj horkou smetanu s máslem. Míchejte na středním ohni, dokud směs nebude hladká. Nakonec přidejte tahini směs a důkladně metličkou prošlehávejte do rozpuštění. Takto připraveným karamelem polijte upečené muffiny a nechejte zatuhnout.

 

 

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.