Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept
Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept. Luxusně jemné muffiny z třeného máslového těsta obohaceného o datlovou pastu a sladkou orientální chalvu, které těmto nevšedním muffinům propůjčí spolu s třtinovým cukrem nejen božskou karamelovou chuť, ale i nesmírnou vůni, jejíž lahodná sladkost je výstižně doplněna i o jemný kávový podtón.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 12-15 lahodných muffinů
- 150 g třtinového cukru
- 80 g povoleného másla
- 2 vajíčka
- 150 ml uvařené silné černé kávy
- 180 g vypeckovaných sušených datlí
- 1 lžička vanilkového aroma
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
- 80 g chalvy (nejlépe vanilkové či kakaové)
Tipy
Milovníci orientálních sladkých chutí mohou upečené muffiny doladit luxusním tahini karamelem. Ten připravíte takto:
V misce promíchejte do hladké vláčné hmoty 70 g sezamové pasty a 30 ml pomerančové šťávy. V rendlíku společně zahřejte 140 g smetany ke šlehání a 70 g másla. Po rozpuštění směs udržujte teplou. Dále také v hrnci či na pánvi rozpusťte 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile se cukr rozpustí a lehce zkaramelizuje, vlijte do něj horkou smetanu s máslem. Míchejte na středním ohni, dokud směs nebude hladká. Nakonec přidejte tahini směs a důkladně metličkou prošlehávejte do rozpuštění. Takto připraveným karamelem polijte upečené muffiny a nechejte zatuhnout.
Diskuze k článku