jaktak.cz

Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct voňavé datlové muffiny s chalvou | recept. Luxusně jemné muffiny z třeného máslového těsta obohaceného o datlovou pastu a sladkou orientální chalvu, které těmto nevšedním muffinům propůjčí spolu s třtinovým cukrem nejen božskou karamelovou chuť, ale i nesmírnou vůni, jejíž lahodná sladkost je výstižně doplněna i o jemný kávový podtón.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete 12-15 lahodných muffinů

  • 150 g třtinového cukru
  • 80 g povoleného másla
  • 2 vajíčka
  • 150 ml uvařené silné černé kávy
  • 180 g vypeckovaných sušených datlí
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 80 g chalvy (nejlépe vanilkové či kakaové)

Krok 1

Vypeckované datle nakrájejte na kousky a alespoň 4 hodiny před samotným pečením muffinů je zalijte černou kávou provoněnou vanilkovým aroma.

Krok 2

Po uplynutí potřebné doby k marinování datle i se zbylou tekutinou rozmixujte na hladkou pastu.

Krok 3

Dále v míse utřete povolené máslo s cukrem.

Krok 4

Přimíchejte vajíčka.

Krok 5

Následně i datlovou pastu.

Krok 6

Chalvu nastrouhejte či rozdrobte a spolu s moukou, kypřícím práškem a jedlou sodou ji přidejte do datlového základu a promíchejte do jemného nadýchaného těsta.

Krok 7

Lžící poté plňte jednotlivé formičky vyložené papírovým košíčkem a pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150  C) 25–30 minut. Poté nechejte ve formičkách zcela vychladnout.

Těstem formičky plňte jen tak ze dvou třetin, během pečení těsto poměrně vyběhne.

Milovníci orientálních sladkých chutí mohou upečené muffiny doladit luxusním tahini karamelem. Ten připravíte takto:

V misce promíchejte do hladké vláčné hmoty 70 g sezamové pasty30 ml pomerančové šťávy. V rendlíku společně zahřejte 140 g smetany ke šlehání a 70 g másla. Po rozpuštění směs udržujte teplou. Dále také v hrnci či na pánvi rozpusťte 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile se cukr rozpustí a lehce zkaramelizuje, vlijte do něj horkou smetanu s máslem. Míchejte na středním ohni, dokud směs nebude hladká. Nakonec přidejte tahini směs a důkladně metličkou prošlehávejte do rozpuštění. Takto připraveným karamelem polijte upečené muffiny a nechejte zatuhnout.

 

 

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-vonave-datlove-muffiny-s-chalvou-recept.html