Jak upéct větrníky z odpalovaného těsta | recept
Větrníky z odpalovaného těsta | recept. Připravte si domácí větrníky z odpalovaného těsta krok za krokem podle tohoto receptu. Na větrníky s karamelovou nebo čokoládovou polevou a vanilkovým krémem stačí hladká mouka, máslo a vejce a na polevu na větrníky mléko, cukr, vanilkový lusk, pudink a šlehačka. Pojďme na to.
Co je potřeba
Odpalované těsto na větrníky:
- 250 g hladké mouky
- 250 ml vody
- 100 g másla nebo tuku na pečení
- 4 vejce
- špetka soli
Krém na větrníky:
- 500 ml mléka
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 60 g vanilkového pudinku
- 500 ml šlehačky
Dále:
- mikroténové sáčky
- tento recept na odpalovaného těsto
Máslo nebo tuk na pečení zalijeme v hrnci vodou a trochu osolíme. Směs zamícháme a přivedeme na plotně k varu. Přisypeme mouku a na mírném ohni za stálého míchání vytvoříme lesklé a husté těsto.
Těsto na větrníky přemístíme do mísy a zpracujeme. Postupně přidáváme vejce a hněteme.
Připravíme se na pečení větrníků. Plech vymažeme tukem nebo položíme pečicí papír. Těstem vyplníme mikroténový sáček a ustřihneme konec, na plech tvoříme z těsta větrníky.
V předehřáté troubě na 220 °C odpalované těsto pečeme do té doby, dokud se těsto nenafoukne, zhruba 7 minut. Snížíme teplotu v troubě na 160 °C a zvolna odpalované těsto pečeme dozlatova.
Troubu pootevřeme a necháme zhruba 10 až 15 minut odpalované těsto na větrníky dosušit.
Těsto krájíme ještě zatepla a plníme krémem (opět přes sáček). Krém připravíme tak, že do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr a vanilkový lusk. Zamícháme až před začátkem varu. Z hrnce vytáhneme vanilku, rozkrojíme ji, vytáhneme semínka a lusk hodíme zpět do mléka. Přidáme pudinkový prášek a smícháme. Necháme zchladnout a smícháme se šlehačkou a počkáme, dokud krém neztuhne.
Větrníky z odpalovaného těsta polijeme čokoládovou nebo karamelovou polevou a v chladničce necháme vše zatuhnout. Větrníky můžeme také jen posypat moučkovým cukrem.
Diskuze k článku