Jak upéct tvarohovou vánočku | recept
Tvarohová vánočka | recept. Tvarohová vánočka se odlišuje, jak napovídá název, malou nuancí. Připravuje se stejně jako známá klasická vánočka, a to z kynutého těsta, navíc je tu jen tvaroh. Ten částečně nahrazuje mléko, a tím, že je tvořen ze zákysu, dodává těstu určitou křehkost. Vánočku pleteme klasicky, pokud jste si ještě neosvojili plést spodní část vánočky ze čtyř válečků, copánek ze tří proudů také splní účel. Upečte si tentokrát tvarohovou vánočku, bude vám chutnat.
Co je potřeba
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 1 kostička droždí
- 120 g moučkového cukru
- 2 vejce
- trochu mléka
- půl lžičky soli
- 125 g změklého másla (půl kostky)
- 1 vanička měkkého tvarohu
- citronová kůra
- 1 vanilkový cukr rozinky
Nejdříve si připravíme kvásek. Buď rozdrobíme droždí do mléka, kdy použijeme jen půlku malého hrnečku, podle potřeby můžeme mléko přidat při zpracování těsta (záleží, jak máme vodnatý tvaroh) a použijeme trochu cukru, nebo rozetřeme kvasnice opět s trochou cukru (asi půl lžičky). Můžeme si rovněž připravit rozinky, které přebereme a propláchneme.
Mezitím, než nám kvasnice vzejdou, připravíme si všechny ostatní ingredience. Vejce bychom měli mít již předpřipravené, aby získaly pokojovou teplotu (z vlastní zkušenosti vím, že ne vždy na to myslíme). Utřeme nebo vyšleháme máslo s moučkovým cukrem, přidáme tvaroh, vejce, citronovou kůru a opět vyšleháme dohladka.
Hotové těsto rozdělíme na 9 částí, vyválíme válečky tak, jak jsme zvyklí a upleteme klasickou vánočku. Ze čtyř, ze tří a nahoře ze dvou stočených válečků. Upletenou vánočku necháme necelou půl hodinku odpočinout, aby ještě trošku nakynula. Následně ji potřeme vajíčkem, případně posypeme ořechy nebo mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 150 °C až 170 °C (tak jak máme doma troubu vyzkoušenou, jiné je to u horkovzdušné), přibližně po dobu 45 minut. Nakonec uděláme zkoušku suchou špejlí, zda je vánočka hotová. Přeji dobré chutnání!
Diskuze k článku