Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit lehčí celozrnné koblihy | recept

Jak připravit lehčí celozrnné koblihy | recept

Lehčí celozrnné koblihy | recept. Koblihy jsou téměř nezbytnou součástí nadcházejícího masopustu. Smažené koblihy jsou však velmi tučné a kalorické. Proč si tedy nepřipravit zdravější koblihy pečené v troubě bez tuku? Možná si říkáte, že takové koblihy nemohou být stejně chutné jako ty smažené. Opak je však pravdou. Zkuste si připravit lehčí celozrnné koblihy podle našeho receptu a sami uvidíte.

Co je potřeba

Na cca 15 – 20 koblih je potřeba:

  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • cca 1 hrnek mléka
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 50 g másla
  • špetka soli
  • 1/2 kostky droždí
  • džem nebo jiná libovolná náplň dle chuti
1

Jak připravit těsto?

V hrnečku nejprve založíme kvásek – droždí rozetřete pomocí vidličky se lžičkou třtinového cukru na hladkou kašičku, přilijte trochu vlažného mléka a lžíci mouky a kvásek nechejte asi 10 minut pod utěrkou vykynout.

2

Poté v míse smíchejte mouku s cukrem, žloutkem, povoleným máslem, špetkou soli, přidejte kvásek a podle potřeby dolévejte vlažné mléko. Vařečkou nebo pomocí hnětače na těsto vypracujte ze všech ingrediencí hladké těsto. To pak nechte zhruba hodinu kynout.

3

A jak koblihy upéct v troubě?

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát tenký asi 0,5 – 1 cm a pomocí skleničky či hrnečku z něj vykrajujte kolečka o průměru zhruba 5 centimetrů. Na kolečko vždy pomocí lžičky naneste trochu džemu a druhým kolečkem jej poté přiklopte a důkladně je spojte, okraje je potřeba umačkat, aby Vám při pečení náplň nevytekla.

4

Koblihy umístíme s dostatečnými mezerami mezi sebou na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě asi 15 minut kynout.  Potom koblihy dáme péct do trouby vyhřáté na zhruba 180 °C a pečeme je asi 15 minut. Po vytažení z trouby je můžeme potřít rozpuštěným máslem a pocukrovat třtinovým moučkovým cukrem.

Tipy

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct tvarohovou vánočku | recept
Jak upéct tvarohovou vánočku | recept
Tvarohová vánočka | recept. Tvarohová vánočka se odlišuje, jak napovídá název, malou nuancí. Připravuje se stejně jako známá klasická vánočka, a to z…
Jak připravit Boží milosti | recept
Jak připravit boží milosti | recept
Jak připravit boží milosti | recept. Boží milosti jsou staré obřadní pečivo, které se peklo o masopustu, svatbách, Velikonocích nebo Vánocích. Receptu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.