Jak připravit lehčí celozrnné koblihy | recept
Lehčí celozrnné koblihy | recept. Koblihy jsou téměř nezbytnou součástí nadcházejícího masopustu. Smažené koblihy jsou však velmi tučné a kalorické. Proč si tedy nepřipravit zdravější koblihy pečené v troubě bez tuku? Možná si říkáte, že takové koblihy nemohou být stejně chutné jako ty smažené. Opak je však pravdou. Zkuste si připravit lehčí celozrnné koblihy podle našeho receptu a sami uvidíte.
Co je potřeba
Na cca 15 – 20 koblih je potřeba:
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
- cca 1 hrnek mléka
- 1 žloutek
- 4 lžíce třtinového cukru
- 50 g másla
- špetka soli
- 1/2 kostky droždí
- džem nebo jiná libovolná náplň dle chuti
A jak koblihy upéct v troubě?
Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát tenký asi 0,5 – 1 cm a pomocí skleničky či hrnečku z něj vykrajujte kolečka o průměru zhruba 5 centimetrů. Na kolečko vždy pomocí lžičky naneste trochu džemu a druhým kolečkem jej poté přiklopte a důkladně je spojte, okraje je potřeba umačkat, aby Vám při pečení náplň nevytekla.
Koblihy umístíme s dostatečnými mezerami mezi sebou na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě asi 15 minut kynout. Potom koblihy dáme péct do trouby vyhřáté na zhruba 180 °C a pečeme je asi 15 minut. Po vytažení z trouby je můžeme potřít rozpuštěným máslem a pocukrovat třtinovým moučkovým cukrem.
Tipy
- Do těsta můžete přidat také trochu rumu nebo strouhané citronové kůry.
- Další rady a tipy, jak připravit zdravější pohoštění na masopust naleznete na následujícím odkazu: Jak připravit zdravější pohoštění na masopust.
Diskuze k článku