Jak upéct mandlové suchary | recept
Jak upéct mandlové suchary | recept. Možná se vám budou hodit recepty na domácí suchary. Vydrží dobře uskladněné dlouhou dobu a tak je můžete mít vždy v zásobě. Jsou z knihy Zlatá kniha hospodyňky pro žákyně ústavu, upravila S.M.Amata Babíková, odborná učitelka vaření ve Vyškově. Vydána byla v roce 1933 a obsahuje více než tisíc receptů, které se uplatní i dnes. Pikantní je, že v knize je mnoho známých a dodnes zveřejňovaných tzv. rodinných receptů, které se v rodinách předávají z generace na generaci.
Co je potřeba
- 125 ml mléka
- 30 g cukru
- 20 g droždí
- 300 g hladké mouky
- 70 g másla
- 100 g mandlí
- citronová kůra
- vanilka
- 2 žloutky
- sůl
Lomnické suchary
Dáme do 1/8 l mléka 3 dkg cukru, 2 dkg droždí a necháme zkynouti, pak tam dáme 14 dkg mouky a kvásek ještě necháme kynout. Mezitím rozdrobíme na vále 7 dkg másla, 16 dkg mouky, citronové kůry a vanilky, 10 dkg loupaných, na nudličky krájených mandlí. Zkynutý kvásek dáme do misky, přidáme tam mouku s máslem, 2 žloutky, sůl a dobře vypracujeme.
Vál posypeme moukou, těsto tam vložíme, přidáme mandle a spojíme. Rozdělí se na dva díly, udělají dva válečky, potrou máslem a nechají kynout na plechu, pak se pekou 1/2 hodiny.
Druhý den se rozkrájejí na prst silné krajíčky, nechají v troubě na plechu do růžova usušit, trouba musí býti horká a pečivo se obrací. Kdo má rád sladké suchary, tak je usušené potře rozpuštěným máslem a obalí v cukru, kde je vanilka a skořice.
Mandlové suchary
- 3 vejce
- hladká mouka
- cukr
- 90 g hrozinek
- 90 g krájených mandlí
- 90 g citronády
- něco citronové kůry
Připraví se tolik cukru a mouky, kolik váží 2 vejce, 3 celá vejce se ušlehají s cukrem do zhoustnutí, načež se přidá 9 dkg hrozinek, 9 dkg krájených mandlí, 9 dkg citronády, něco citronové kůry a mouka; vše se zamíchá a peče.
Diskuze k článku