Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct famózní bábovku s vaječným likérem

Famózní bábovka s vaječným likérem

Vaječný likér jako jedna ze základních surovin této rychlé, jednoduché a dokonale vyšlehané bábovky je zárukou famózního, něžně laděného a úžasně voňavého moučníku k odpolední kávě, často podávané právě s vaječným likérem. Tentokrát si ovšem vaječný likér nedopřejete v likérově skleničce, ale v této famózní rychlé a jednoduché bábovce.

Co je potřeba

  • 4 vajíčka
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 ml oleje
  • 200 ml vaječného likéru
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 270 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
1

Přípravu rychlého a jednoduchého likérového těsta začněte vyšleháním rozklepnutých vajíček s cukrem, a to elektrickými metlami do nadýchané světlé pěny.

Část krupicového cukru můžete pro zvýraznění vanilkového aroma nahradit cukrem vanilkovým.

vyšlehání vajíček s cukrem do nadýchané světlé pěny
2

Světlou vaječnou pěnu provoňte vanilkovým aroma a postupně přilévejte olej s vaječným likérem. Směs přitom stále šlehejte.

zapracování vaječného likéru s olejem
3

Rychle a jednoduše připravené těsto nyní už jen promíchejte s moukou a kypřícím práškem tak, aby v těstě nebyly žádné hrudky.

dopracování rychlého a jednoduché likérového těsta
4

Likérovým těstem pak vyplňte vymazanou a vysypanou bábovkovou formu a vložte do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C). Bábovku pak v troubě pečte 55–60 min, kdy před jejím vytažením raději ověřte propečení zapíchnutou špejlí do středu těsta.

Úžasně voňavou bábovku nechejte ve formě zcela vychladnout, poté vyklopte a vychutnejte nejlépe s vaječným likérem nalitým v likérové skleničce.

vyplnění bábovkové formy likérovým těstem a následné pečení

Tipy

  • Nejen na Vánoce, ale i na Velikonoce je vaječný likér v permanenci. Neváhejte proto a velikonoční pohoštění vylaďte k dokonalosti a famózní bábovku upečte ve formě na beránka. Dospělým koledníkům pak můžete nabídnout vaječný likér v likérové skleničce a malým koledníkům v pečené dobrůtce.
  • Rychlé a jednoduché likérové těsto můžete navíc obohatit rozinkami či přímo v rumu naloženými rozinkami.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct bábovku ze šlehačky | recept
Jak upéct bábovku ze šlehačky | recept
Bábovka ze šlehačky | recept. Bábovka bývala kdysi typický a oblíbený nedělní moučník. V mnohých rodinách se pravidelně peče i dnes. V české kuchyni m…
Jak upéct mramorovou bábovku I recept
Jak upéct mramorovou bábovku I recept
Jak upéct mramorovou bábovku I recept¨. Bábovky patří, spolu s dalšími buchtami a cukrářskými výrobky, ke každé nedělní návštěvě. V jiných dnech zase…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.