Jak upéct famózní bábovku s vaječným likérem
Vaječný likér jako jedna ze základních surovin této rychlé, jednoduché a dokonale vyšlehané bábovky je zárukou famózního, něžně laděného a úžasně voňavého moučníku k odpolední kávě, často podávané právě s vaječným likérem. Tentokrát si ovšem vaječný likér nedopřejete v likérově skleničce, ale v této famózní rychlé a jednoduché bábovce.
Co je potřeba
- 4 vajíčka
- 200 g krupicového cukru
- 200 ml oleje
- 200 ml vaječného likéru
- 1 lžička vanilkového aroma
- 270 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
Světlou vaječnou pěnu provoňte vanilkovým aroma a postupně přilévejte olej s vaječným likérem. Směs přitom stále šlehejte.
Likérovým těstem pak vyplňte vymazanou a vysypanou bábovkovou formu a vložte do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C). Bábovku pak v troubě pečte 55–60 min, kdy před jejím vytažením raději ověřte propečení zapíchnutou špejlí do středu těsta.
Úžasně voňavou bábovku nechejte ve formě zcela vychladnout, poté vyklopte a vychutnejte nejlépe s vaječným likérem nalitým v likérové skleničce.
Tipy
- Nejen na Vánoce, ale i na Velikonoce je vaječný likér v permanenci. Neváhejte proto a velikonoční pohoštění vylaďte k dokonalosti a famózní bábovku upečte ve formě na beránka. Dospělým koledníkům pak můžete nabídnout vaječný likér v likérové skleničce a malým koledníkům v pečené dobrůtce.
- Rychlé a jednoduché likérové těsto můžete navíc obohatit rozinkami či přímo v rumu naloženými rozinkami.
Diskuze k článku