Jak upéct bábovku ze šlehačky | recept
Bábovka ze šlehačky | recept. Bábovka bývala kdysi typický a oblíbený nedělní moučník. V mnohých rodinách se pravidelně peče i dnes. V české kuchyni máme nepřeberné množství druhů bábovek, například piškotové, třené, kynuté, olejové a dalo by se pokračovat. Já vám nabízím jednoduchý recept na bábovku ze šlehačkového těsta. Příprava bábovky je rychlá a velice snadná, suroviny odměřujeme ve čtvrtlitrovém hrnečku. Do těsta můžete přidat podle své chuti třeba rozinky namočené v rumu, strouhanou čokoládu nebo ořechy. Přesvědčte se sami, že i bábovka upečená jen ze základního těsta je vláčná a chutná.
Co je potřeba
- 1 kelímek smetany ke šlehání (31%tuku)
- 5 vajec
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 hrnky (2*1/4 l) polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
Ušleháme tuhý sníh z 5 bílků a obracením vařečky ho zlehka vpravíme do bábovkového těsta. Sníh do těsta zapracováváme lehce, těsto překládáme, nemícháme. Moučník by nebyl správně nakypřený. Hmotou naplníme připravenou formu a dáme do vyhřáté trouby péci při 170 °C. Pečeme přibližně 45 minut. Bábovka je hotová, když se nám při zkušebním vpichu na špejli nelepí těsto.
Tipy
Z tohoto těsta můžete udělat přidáním kakaa, čokolády, rozinek v rumu nebo i trochou strouhaného jablka pokaždé jinou bábovku.
Diskuze k článku