Jak upéct české buchty | recept
Každý z nás jistě zná klasické české plněné buchty. Jsou tak známé, že se dokonce dostaly do pohádek. Správný Honza si nezapomene do ranečku na cesty sbalit pár buchet od mámy. Podle dnešního receptu si můžete buchty upéct třeba na odpolední svačinu k čaji či kávě. Postup je psán tak, aby se buchty povedly opravdu každému, i začátečníkovi. Buchty můžete plnit různými náplněmi: povidly, mákem, tvarohem, jablky, švestkami a dalšími. Dostali jste chuť na české buchty? Pojďme si je společně upéct.
Co je potřeba
- 1/4 l vlažného mléka
- 3 žloutky
- 40 g cukru krupice
- 100 ml oleje
- 42 g droždí (1 kostička)
- špetka soli
- citronová kůra z poloviny citronu
- hladkou mouku podle potřeby (asi 500 g)
- náplň podle chuti (2 kostky (500 g) měkkého tvarohu)
Výsledné těsto by mělo mít konzistenci trošku řidší plastelíny. Správné množství mouky závisí na obsahu lepku v mouce. Někdy stačí 500 g, ale stalo se, že jsem dala i 600 g mouky. Čím je těsto tužší, tím méně jsou upečené buchty nadýchané. Vymíchané těsto necháme asi hodinu na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na na kousky o podobné velikosti. Já dělám kousky o hmotnosti asi 50 g a z tohoto množství vychází přibližně 24 kusů buchet. Kousky těsta rozválíme nebo vymačkáme rukou do kruhu, naplníme zvolenou náplní, zabalíme do tvaru buchet a pokládáme na vymaštěný pekáč s vyšším okrajem zabalenou stranou dolů.
Tipy
Naplníte-li si buchty ochucenými strouhanými jablky, vydrží dlouho vláčné. Tvarohová náplň: 2 kostky tvarohu, cukr podle chuti, 50 g másla nebo Hery, sníh ze 3 bílků. Buchty podle tohoto postupu se povedou vždy, je to jednoduché, nebojte se.
Diskuze k článku