Jak upéct bramborové rohlíčky plněné mákem
Jak upéct bramborové rohlíčky plněné mákem | recept. Rohlíčky z bramborového těsta plněné mákem nejsou zrovna obvyklým moučníkem. Za vyzkoušení však rozhodně stojí. Bramborové těsto vydrží dlouho vláčné a maková náplň mu opravdu „sluší“. Rohlíčky, tak jako jiné podobné pečivo, vypadají nejlépe malé. Je to práce pro trpělivé a ne vždy je dostatek času. Proto s klidným srdcem dělejte rohlíčky větší, než je doporučeno, chutnat budou stejně dobře.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 g vařených brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 1 vejce
- 80 g moučkového cukru
- trochu citronové kůry
- špetku soli
- 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
Náplň:
- 50 g máku
- trochu mléka
- 1 kávová lžička mleté skořice
- cukr podle chuti
- 1 polévková lžíce rumu
Do misky vložte studené uvařené brambory, nastrouhané na jemném struhadle. Odváženou mouku promíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Mouku přidejte k jemně nastrouhaným bramborům a směs důkladně promíchejte. Přidejte vejce, strouhanou kůru z citronu a na kousky pokrájený změklý tuk. Vše spojte v nelepivé těsto. Bude-li třeba, je možné přidat více mouky.
Těsto vyválejte na nepřilnavé podložce na plát o tloušťce asi 5 mm. Těsto se nemusí ničím podsypávat, nelepí se. Rádýlkem nebo nožem plát rozdělte na čtverce o straně 5 cm. S těstem se musí pracovat poměrně rychle, proto si nejprve vyzkoušejte na několika kouscích, jak vám to půjde. Já raději dělám rohlíčky větší.
Do středu každého čtverečku dejte lžíci studené makové náplně. Náplň si uvařte předem, ještě před přípravou těsta. Čtverec přeložte do trojúhelníku a vytvarujte rohlíček. Jednotlivé kousky pokládejte na plech vedle sebe. Plech pomažte tukem nebo vyložte papírem na pečení. Vkládejte do předehřáté trouby a upečte při 190 °C dozlatova. Horké rohlíčky můžete obalit moučkovým cukrem.
Diskuze k článku