Jak upéct bramborové rohlíčky plněné mákem
Jak upéct bramborové rohlíčky plněné mákem | recept. Rohlíčky z bramborového těsta plněné mákem nejsou zrovna obvyklým moučníkem. Za vyzkoušení však rozhodně stojí. Bramborové těsto vydrží dlouho vláčné a maková náplň mu opravdu „sluší“. Rohlíčky, tak jako jiné podobné pečivo, vypadají nejlépe malé. Je to práce pro trpělivé a ne vždy je dostatek času. Proto s klidným srdcem dělejte rohlíčky větší, než je doporučeno, chutnat budou stejně dobře.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 g vařených brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 1 vejce
- 80 g moučkového cukru
- trochu citronové kůry
- špetku soli
- 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
Náplň:
- 50 g máku
- trochu mléka
- 1 kávová lžička mleté skořice
- cukr podle chuti
- 1 polévková lžíce rumu
Krok 1
Do misky vložte studené uvařené brambory, nastrouhané na jemném struhadle. Odváženou mouku promíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Mouku přidejte k jemně nastrouhaným bramborům a směs důkladně promíchejte. Přidejte vejce, strouhanou kůru z citronu a na kousky pokrájený změklý tuk. Vše spojte v nelepivé těsto. Bude-li třeba, je možné přidat více mouky.
Krok 2
Těsto vyválejte na nepřilnavé podložce na plát o tloušťce asi 5 mm. Těsto se nemusí ničím podsypávat, nelepí se. Rádýlkem nebo nožem plát rozdělte na čtverce o straně 5 cm. S těstem se musí pracovat poměrně rychle, proto si nejprve vyzkoušejte na několika kouscích, jak vám to půjde. Já raději dělám rohlíčky větší.
Krok 3
Do středu každého čtverečku dejte lžíci studené makové náplně. Náplň si uvařte předem, ještě před přípravou těsta. Čtverec přeložte do trojúhelníku a vytvarujte rohlíček. Jednotlivé kousky pokládejte na plech vedle sebe. Plech pomažte tukem nebo vyložte papírem na pečení. Vkládejte do předehřáté trouby a upečte při 190 °C dozlatova. Horké rohlíčky můžete obalit moučkovým cukrem.
Krok 4
Na makovou náplň budete potřebovat mletý mák. Přidejte do něj trochu mléka, koření podle chuti a mák uvařte. Mák vaříme po dobu cca 25 minut. Ke konci vaření oslaďte a po odstavení ochuťte rumem. Nezapomeňte mák míchat, aby se nepřipálil.