Jak udělat tlačenku s hlívou ústřičnou | recept
Tlačenka s hlívou ústřičnou | recept. Hlíva ústřičná je dřevokazná houba, kterou v přírodě najdete na mrtvém (nebo umírajícím) dřevě převážně listnáčů. Hlív je více druhů, nejčastěji se najde hlíva plicní a ústřičná. Tyto dva druhy se střídají v době výskytu. Hlíva ústřičná roste tehdy, když noční teploty jsou nižší, zejména na jaře a na podzim. Nevadí jí přemrznutí, dá se sbírat i v zimě. Hlíva plicní roste v teplejších obdobích roku. Nález houby v přírodě znamená téměř vždy bohatý úlovek, houba roste ve velkých trsech střechovitě nad sebou. Hlíva se dá pěstovat i doma na naočkovaném substrátu. Houba je velmi oblíbená v čínské medicíně a používá se v lidovém léčitelství. Má vliv na imunitu a zkoumají se její údajné protirakovinné účinky. Hlíva je běžně dostupná v obchodě, jednou za čas si jídlo z ní může připravit každý.
Co je potřeba
- 10 rohlíků
- 4–5 vařených vajec
- 500 g hlívy
- 500 g drůbežích jater
- 150 g šunkového salámu
- 4 syrová vejce
- 150 g nepříliš tučné anglické slaniny
- 1 hlavička česneku
- sůl
- pepř
- majoránka
- polévková lžíce sádla
Nejprve si připravíme suroviny. Rohlíky nakrájíme na širší plátky a vložíme do větší, hluboké mísy. Do mísy k rohlíkům postupně přidáváme všechny další potřebné ingredience. Hlívu očistíme a nakrájíme na širší proužky. Anglickou slaninu pokrájíme na kostičky, salám na proužky. Vařená vejce oloupeme, opláchneme, abychom odstranili i malé zbytky skořápek a nakrájíme na dílky. Celou hlavičku česneku prolisujeme do misky k ostatním ingrediencím.
Touto hmotou naplníme sáčky na tlačenku, dobře upěchujeme a konce zavážeme. Vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Pak zmírníme výkon sporáku a mírným varem vaříme 40 minut. Poté tlačenku vyjmeme, necháme vychladnout a teprve pak krájíme. Podáváme se sterilovanou okurkou nebo paprikou a chlebem. Dobrou chuť!
Varování
Tlačenku krájejte opravdu studenou a ostrým nožem. Jinak se Vám rozpadne jako mně na úvodním fotu.
Diskuze k článku