Jak udělat švédské vánoční perníčky | recept
Jak udělat švédské vánoční perníčky | recept. Ve Švédsku 13. prosince, kdy se slaví svátek sv. Lucie, prochází v časných hodinách průvod Lucií za zpěvu vánočních koled. Lucie je oblečena do bílé košile, přepásané červenou stuhou. Lucie přitom nabízejí přítomným sladké kynuté pečivo s šafránem a perníčky. Vánoční svátky trvají až do svátku svatého Knuta, tedy do 13. ledna. Tento den se s velkou slávou odstrojí stromeček a vyhodí se oknem ven.
Co je potřeba
3 dcl medu
4 dcl cukru
3 dcl šlehačky
1 a ½ lžíce zázvoru
1 a ½ lžíce skořice
1 a ½ kg hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžíce mletého hřebíčku
350 g másla
Med, cukr, koření a máslo dobře smícháme.
Šlehačku po částech přidáme do třeného těsta.
Prášek do pečiva rozpustíme v trošce vody a ¾ potřebného množství mouky.
Těsto pak přikryjeme a necháme celou noc odpočinout.
Pak přidáme zbytek mouky a těsto vyválíme do tenka.
Vykrajujeme různé tvary – hvězdičky, srdíčka, stromečky.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C.
Perníčky necháme vychladnout a poté ozdobíme bílou polevou.
Diskuze k článku