Jak udělat rýžový nákyp se švestkami | recept na sladké jídlo
Jak udělat rýžový nákyp se švestkami | recept na sladké jídlo. Rýžový nákyp je sladká dobrota, která dodá tělu mnoho živin. Stačí vám švestkový či meruňkový kompot a pak suroviny, které byste měli mít doma.
Co je potřeba
200 g rýže
špetka soli
1 l mléka
2 vejce
100 g moučkového cukru
50 g másla
1 citron
2 lžičky vanilkového cukru
2 tabulky čokolády
2 lžíce nastrouhaných vlašských ořechů
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání zapékací mísy
250 g švestek
moučkový cukr na posypání
Rýži propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka.
Žloutky si utřeme s větší částí cukru a másla.
Pak přidáme nastrouhanou kůru z citronu, vanilkový cukr a vše vmícháme do téměř vychladlé rýže.
Přidáme nastrouhanou čokoládu, ořechy a zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterého jsme zašlehali zbylý cukr.
Polovinu hmoty dáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy.
Poklademe vypeckovanými švestkami, překryjeme druhou polovinou hmoty, pokapeme zbylým rozehřátým máslem a ve středně vyhřáté troubě pečeme 45 minut dozlatova.
Hotový pokrm posypeme cukrem.
Diskuze k článku