Jak udělat rybízovou šťávu za studena | recept
Jak udělat rybízovou šťávu za studena | recept. Recept na rybízovou šťávu vyráběnou za studena. Rybíz je velmi oblíbené ovoce, jen na trhu je ho velmi málo, spíše není vůbec. Zahrádkáři ho ale rádi pěstují, protože není náročný, může růst někde "v koutě", snadno se trhá. Ne všichni rybíz ale rádi jedí, protože může být někdy kyselejší. Přesto doporučujeme vyrobit si rybízovou šťávu a uchovat si tak porci letního sluníčka bohatou na vitamin C na horší časy. Příprava rybízové šťávy za studena krok za krokem.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak udělat rybízový džem snadno, rychle a bez chemie
Džem z červeného rybízu je jedním z nejoblíbenějších. Je výborný s pečivem ke snídani a také se bez něj neobejde linecké vánoční cukroví. Rybízové bob…
Jak udělat rybízové víno | recept
Jak udělat rybízové víno | recept. Co s rybízem? Výborné je domácí rybízové víno. Recept na rybízové víno, které si vyrobíme sami doma. Výtečná chuť,…
Jak upéct rybízový koláč s drobenkou | recept
Jak upéct rybízový koláč s drobenkou | recept. Rybízový koláč s drobenkou je oblíbený pro pikantní kombinaci chutí – ostrý aromatický rybíz doplňuje j…
Jak připravit vitamínovou bombu z citrusů a čerstvého zázvoru | recept
Jak připravit vitamínovou bombu z citrusů a čerstvého zázvoru | recept. Poctivě ostrá medicína z čerstvého zázvoru a citronové i pomerančov…
Jak uvaříme kořeněný dýňový sirup | recept
Kořeněný dýňový sirup | recept. Hitem posledních let je dýňové latté. Na český trh s ním přišel jeden řetězec a tento trend se rychle rozšířil i do cu…
Rybízová šťáva za studena.
Dělávala jsem jí na chalupě ze všeho možného ovoce. Postup byl vcelku stejný, ale překapaná šťáva se zvážila a přidalo se stejné množství cukru. Základní množství ovoce bylo 2,5 kg.
Cukr se šťávou jem promíchávala, až se vše spojilo v jedno. Nepoužívala jsem rozhodně žádnou chemii aby se nekazilo, Ono se to nikdy nekazilo i bez toho!! Konzervuje to množství cukru! Skleněné láhve jsem uzavírala vyvařenou korkovou zátkou a tu ponořila do hrnečku s rozpuštěným voskem ze starých svíček. Ve sklepě jsem to ukládala do polic ležmo. Když se láhev otevřela, musel se zbytek skladovat v ledničce. Tam se nezkazil až do vypotřebování. Měli jsme vlastn studniční vodu, takže to bylo vynikající pití různých chutí, z různého ovoce: (maliny, ostružiny, hodně zralý angrešt, višně, černé třešně, rybíz, černý rybíz, jistě by se daly použít i borůvky, ale ty mi na zahradě nerostly).
Měli jsme po celý rok čisté, nezničené vitámíny a vtip byl v tom, že ze zbylého ovoce jsem vyráběla ještě chutné marmelády. Kdysi jsem to vyhazovala, ale moje šetrná maminka, zkjusila marmeládu a byla vynikající, takže od té doby jsem měla z ovoce vždy dva velmi kvalitní produkty. Chtělo to jen trochu práce. Velmi ráda na to vzpomínám. Můj sklep byl jako výkladní skříň, mívala jsem na 400 sta sklenic různého ovoce a zeleninových produktů. Podarovávala jsem jimi rodinu i své přátele. Také jsme dělávali 100-150 litrů jablečných moštů. Také velká lahůdka! Vlasta