Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat posvícenské koláče | recept

Jak udělat posvícenské koláče | recept

Jak udělat posvícenské koláče | recept. Buchty, koláče, vánočky či koblihy z kynutého těsta ve vás jistě vyvolají vzpomínky na babiččiny šikovné ruce a na mládí plné radosti a dobrot. Zkuste i vy výborné koláče, které se snadno pečou a ještě snadněji jedí. Upečeme si posvícenské koláče.

Co je potřeba

kvásek

250 ml mléka
80 g cukru
20 g vanilkového cukru
2 lžíce hladké mouky
30 g droždí

těsto

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
lžička soli
100 ml másla
100 ml oleje
1 celé vejce
4 žloutky
kůra z jednoho citronu
2 lžíce rumu

tuk na vymazání plechu
vejce na potření

náplně:
tvarohová
maková
povidlová
jablečná se skořicí
rozinky
mandle

drobenka
1

Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout.

2

Mouku s práškem do pečiva prosejeme do mísy, přidáme kvásek, olej, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými vejci, sůl a vypracujeme těsto.

3

Necháme kynout.

4

Těsto rozdělíme na 6 9 dílů dle toho, jak velké budeme koláče dělat.

5

Z větší části je rukama vytvarujeme a přeneseme na tukem vymazaný plech.

6

Těsto prsty roztlačujeme směrem k okraji. Tím vytvarujeme zvýšené okraje, aby náplně nevytekly.

7

Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a koláč ozdobíme náplněmi, rozinkami, mandlemi a drobenkou.

8

Koláče vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 30 40 minut, dokud se okraje nezbarví dozlatova.

Tipy

Drobenka
160 g hrubé mouky
80 g pískového cukru
100 g másla

Vše smícháme a dobře rukama promísíme.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.