Jak udělat posvícenské koláče | recept
Jak udělat posvícenské koláče | recept. Buchty, koláče, vánočky či koblihy z kynutého těsta ve vás jistě vyvolají vzpomínky na babiččiny šikovné ruce a na mládí plné radosti a dobrot. Zkuste i vy výborné koláče, které se snadno pečou a ještě snadněji jedí. Upečeme si posvícenské koláče.
Co je potřeba
kvásek
250 ml mléka
80 g cukru
20 g vanilkového cukru
2 lžíce hladké mouky
30 g droždítěsto
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
lžička soli
100 ml másla
100 ml oleje
1 celé vejce
4 žloutky
kůra z jednoho citronu
2 lžíce rumutuk na vymazání plechu
vejce na potřenínáplně:
tvarohová
maková
povidlová
jablečná se skořicí
rozinky
mandledrobenka
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout.
Mouku s práškem do pečiva prosejeme do mísy, přidáme kvásek, olej, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými vejci, sůl a vypracujeme těsto.
Necháme kynout.
Těsto rozdělíme na 6 – 9 dílů dle toho, jak velké budeme koláče dělat.
Z větší části je rukama vytvarujeme a přeneseme na tukem vymazaný plech.
Těsto prsty roztlačujeme směrem k okraji. Tím vytvarujeme zvýšené okraje, aby náplně nevytekly.
Okraje pomažeme rozšlehaným vejcem a koláč ozdobíme náplněmi, rozinkami, mandlemi a drobenkou.
Koláče vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 30 – 40 minut, dokud se okraje nezbarví dozlatova.
Tipy
Drobenka
160 g hrubé mouky
80 g pískového cukru
100 g másla
Vše smícháme a dobře rukama promísíme.
Diskuze k článku