Co je potřeba

  • hovězí lůj
  • semena (slunečnice, řepka, travní semeno, obiloviny)
  • ořechy
  • provaz
  • borové šišky
  • plechovky
  • síťka od cibule nebo citrusů
  • větvička
1

Nejprve si musíte opatřit hovězí lůj. Syrový lůj nakrájejte na kousky, podlijte vodou a vyškvařte. Hovězí lůj se taví při nižších teplotách než vepřové sádlo, stačí tedy nastavit sporák na nižší stupeň, postup je jinak stejný. Lůj si můžete připravit do zásoby, nekazí se a v lednici vydrží celou zimu. Budete ho mít stále po ruce, stačí ho jen rozpustit. Ztuhlý lůj má světle žlutou barvu (jako přepuštěné máslo).

2

Nasbírejte si v lese při vycházce šišky. Nejlépe se hodí borové. Pokud jsou zavřené, nechte je několik dní doma v teple, otevřou se. Tukem se semínky se mohou plnit i prázdné plechovky, nebo ho jde jen tak tvarovat v rukách. Do šišek připevněte háček nebo hřebík, na který uvážete provázek na zavěšení. Plechovku uprostřed proražte hřebem nebo provrtejte. Lze použít i tavnou pistoli na upevnění provázku.

3

Do tekutého loje (nesmí být horký) vmíchejte semena a promíchejte. Ponořte do něj šišky. Jakmile začne lůj tuhnout, šišky vyndejte a rukou zmáčkněte, aby se semena dostala co nejhlouběji. Položte je na papír na pečení, z něj je po úplném zchladnutí lehce sloupnete. Zbylou směsí naplňte plechovky nebo utvořte koule. Do plechovky s tuhnoucí směsí vložte kousek větvičky jako bidýlko. Koule pak můžete dát do síťky od cibule či citrusů.

4

Hovězí lůj se používá i na výrobu domácích léčivých mastí a kosmetiky. Je výborný na namazání rukou. Po práci s ním uvidíte, jak krásně budete mít vláčné ruce. Ale pozor, citlivějším povahám je práce s lojem nepříjemná. Doporučuji jednorázové rukavice.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (5 votes)