Jak udělat domácí sušenou vepřovou panenku | recept
Domácí sušená vepřová panenka | recept. Jelikož manžel miluje sušené maso na různé způsoby a cena je celkem vysoká, rozhodla jsem se vyrobit si domácí – italskou sušenou panenku. Tento recept není náročný a je cenově dostupný. Pokud máte na zahrádce vlastní bylinkový záhonek, tak to je úplná parádička. Sušená vepřová panenka se povedla, manžel je nadšený a brzy ji jistě budu dělat znovu, protože podezřele rychle mizí z lednice. Jak připravit sušenou vepřovou panenku vám poradí můj následující recept.
Co je potřeba
- 1x vepřová panenka
- 1kg mořské hrubozrnné soli
- 1 kg třtinového cukru
- 1 čajová lžička (rovná) kakaa
- 1 čajová lžička (rovná) skořice
- 1 plná čajová lžička celého pepře
- 1 čajová lžička hřebíčku
- 3 ks bobkového listu
- čerstvé bylinky (rozmarýn, šalvěj, estragon a tymián)
- 2x starší bavlněnou utěrku nebo plenu pranou bez aviváže (starší jsou lepší, protože jsem je pak neprala a vyhodila)
- potravinářský vázací provázek nebo nit
- pekáček nebo tác
Nachystáme si směs. Do větší mísy nasypeme hrubozrnnou sůl, třtinový cukr, kakao a skořici. V hmoždíři si utlučeme pepř s hřebíčkem a bobkovým listem. Tuto směs přidáme do mísy a vše důkladně promícháme. Na pracovní plochu položíme bavlněnou utěrku (v mém případě plenu) a nasypeme na ní polovinu směsi z mísy. Na tuto směs položíme v bylinkách obalenou vepřovou panenku a zasypeme ji zbytkem směsi z mísy.
Po sedmi dnech se na maso mrkneme. Když je v pekáči vyteklá šťáva, tak maso musíme přebalit do nové utěrky. Na obrázku můžete vidět, kolik šťávy se nasáklo do pleny po sedmi dnech. Utěrku rozbalíme, vyndáme panenku a směsku, ve které maso leží, nasypeme do mísy. Všechno jsem dělala v kuchyňském dřezu, abych neměla nepořádek po celé kuchyni. Nachystáme si novou utěrku, do které opět nasypeme polovinu směsi, položíme panenku a zasypeme zbytkem směsi. Vložíme do čistého pekáče a opět dáme odležet na sedm dní do lednice.
Diskuze k článku