Co je potřeba

  • 500 g mletého masa
  • rostlinný olej na smažení
  • 2 lžíce rýžového či sezamového oleje
  • 1 malá cibule nakrájená najemno
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • hrst žampionů
  • 1 mrkev a případně i další zelenina dle chuti (např. pórek, paprika, čínské zelí apod.)
  • 1 lžíce kukuřičného či tapiokového škrobu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • voda na podlití
  • sůl, pepř, chilli koření nebo čerstvá či sušená chilli paprička, čerstvé bylinky (např. koriandr, petrželka apod.)
1

Nejprve připravíme masové kuličky. Mleté maso ochutíme solí, pepřem, chilli kořením a nasekanými bylinkami. Poté ze směsi tvarujeme malé kuličky, které osmažíme ze všech stran dozlatova na rostlinném oleji.

2

Kuličky vyjmeme z pánve, očistíme ji a nalijeme do ní sezamový či rýžový olej. Na něm posléze osmažíme cibuli a česnek, přidáme na plátky pokrájené žampiony, na malé kousky nakrájenou mrkev a případně i další zeleninu. Vše zalijeme trochou vody (případně zeleninového vývaru) a necháme krátce dusit.

3

Poté omáčku osolíme a okořeníme, přidáme nakrájenou chilli papričku, sojovou omáčku a třtinový cukr a vše zahustíme škrobem rozmíchaným ve studené vodě. Nakonec do omáčky vrátíme masové kuličky a prohřejeme je.

4

Masové kuličky podáváme s dušenou rýží nebo nudlemi, přelité pálivou omáčkou.

Tipy
  • Omáčku je možné ochutit i čerstvým či sušeným zázvorem, případně rybí nebo ústřicovou omáčkou.
  • Zkuste přidat také bambusové či sojové výhonky. Žampiony pak můžete nahradit jidášovým uchem nebo jinými houbami.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)