Jak připravit asijské kuličky z mletého masa s pálivou omáčkou | recept
Asijské kuličky z mletého masa s pálivou omáčkou | recept. Hledáte tip na jednoduchou pikantní večeři? Vyzkoušejte náš recept na asijské kuličky z mletého masa s pálivou omáčkou. Tento pokrm se Vám zaručeně povede a nemusíte se obávat, že byste nesehnali potřebné ingredience. Použít můžete klasickou směs mletého hovězího a vepřového, ale klidně i lehčí krůtí maso.
Co je potřeba
- 500 g mletého masa
- rostlinný olej na smažení
- 2 lžíce rýžového či sezamového oleje
- 1 malá cibule nakrájená najemno
- 3 prolisované stroužky česneku
- hrst žampionů
- 1 mrkev a případně i další zelenina dle chuti (např. pórek, paprika, čínské zelí apod.)
- 1 lžíce kukuřičného či tapiokového škrobu
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička třtinového cukru
- voda na podlití
- sůl, pepř, chilli koření nebo čerstvá či sušená chilli paprička, čerstvé bylinky (např. koriandr, petrželka apod.)
Krok 1
Nejprve připravíme masové kuličky. Mleté maso ochutíme solí, pepřem, chilli kořením a nasekanými bylinkami. Poté ze směsi tvarujeme malé kuličky, které osmažíme ze všech stran dozlatova na rostlinném oleji.
Krok 2
Kuličky vyjmeme z pánve, očistíme ji a nalijeme do ní sezamový či rýžový olej. Na něm posléze osmažíme cibuli a česnek, přidáme na plátky pokrájené žampiony, na malé kousky nakrájenou mrkev a případně i další zeleninu. Vše zalijeme trochou vody (případně zeleninového vývaru) a necháme krátce dusit.
Krok 3
Poté omáčku osolíme a okořeníme, přidáme nakrájenou chilli papričku, sojovou omáčku a třtinový cukr a vše zahustíme škrobem rozmíchaným ve studené vodě. Nakonec do omáčky vrátíme masové kuličky a prohřejeme je.
Krok 4
Masové kuličky podáváme s dušenou rýží nebo nudlemi, přelité pálivou omáčkou.
- Omáčku je možné ochutit i čerstvým či sušeným zázvorem, případně rybí nebo ústřicovou omáčkou.
- Zkuste přidat také bambusové či sojové výhonky. Žampiony pak můžete nahradit jidášovým uchem nebo jinými houbami.