Jak udělat chřestovou polévku | recept
Jak udělat chřestovou polévku | recept. Chřest je zdravá zelenina, která pomáhá udržet tělo ve formě. Obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu a málo tuků i sacharidů. Jíst chřest můžeme pořád, protože 100 g chřestu má jen 22 kcal (94 kJ). Čerstvý chřest můžeme mít po celý rok, nicméně ten nejlepší a nejchutnější chřest je k dostání pouze v sezóně, tedy od poloviny dubna do konce června.
Co je potřeba
Suroviny na přípravu chřestové polévky:
300 g chřestu
300 ml vody
sůl
500 ml drůbežího vývaru
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
150 ml smetany
petrželka
Nejprve chřest oloupeme a z výhonků odkrojíme hlavičky asi 3 cm.
Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 2 minuty.
Hlavičky scedíme a odložíme.
Zbylé části nakrájíme nadrobno, zalijeme vývarem a vařím 10 minut.
Oba vývary i s uvařeným chřestem (bez hlaviček) dáme vychladnout a poté rozmixujeme.
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku.
Zalijeme ji smetanou a rozmícháme.
Nakonec vlijeme rozmixovaný vývar s chřestem, dochutíme oříškem a povaříme.
Chřestovou polévku doplníme hlavičkami chřestu a petrželkou.
Diskuze k článku