Jak udělat bramborovou pomazánku | recept
Jak udělat bramborovou pomazánku | recept. Bramborová pomazánka? Možná si říkáte, že vás bramborová pomazánka ničím nenadchne, ale opak je pravdou. Dokáže při správném poměru složek a dalších ingrediencích, téměř stejně uspokojit vaše chuťové buňky jako třeba pomazánka masová. Ne nadarmo se říká „falešný tatarák“ z brambor na mnoho způsobů. Je to ta nejlevnější varianta pomazánky, kterou si doma vytvoříte snadno a rychle z brambor.
Co je potřeba
Co budem potřebovat:
250 gramů brambor
1 menší cibuli
1, 5 stroužku česneku - zbytek klidně na potření topinky
1, 5 lžíce majonézy
1,5 lžíce oleje
1 lžíci rajského protlaku
½ lžíce obyčejné nebo pikantní hořčice
worcester či sójovou omáčku
koření dle chuti - sůl, pepř, sladká či pálivá mletá paprika
na dozdobení pažitka nebo petrželka
Pusťme se do přípravy bramborové pomazánky. Uvařte si brambory ve slupce a oloupejte je. Pokud máte zbytek brambor v lednici z předešlého obědu, sem s nimi. Do pomazánky nevadí, když nejsou úplně čerstvé. Nastrouhejte je na struhadle na jemno.
Česnek utřete se solí. Bude mít výraznější chuť a dodá pomazánce ten správný říz.
Jemně pokrájejte cibulku a přidejte do vzniklé hmoty společně s majonézou, olejem, rajským protlakem a hořčicí.
Osolte, opepřete, okořeňte mletou paprikou a máte základ hotový.
Pro gurmány se jistě bude hodit ještě pálivá mletá paprika, worcester nebo sójová omáčka.
Udělejte si k této bramborové směsi topinky, tak chutná nejlépe.
Variací bramborové pomazánky je nespočet. Určitě se dá navíc použít i kabanos, okurky a paprikový lusk.
Pro děti můžeme brambory smíchat se sladkým kečupem a nedělat pomazánku pálivou. Tím, že si dáte část vychladlých brambor stranou, potěšíte své děti. Pro větší množství hladových strávníků stačí množství ingrediencí znásobit.
Diskuze k článku