Co je potřeba

  • nať libečku
  • celerová nať
  • kopřivové vršky
  • mořská sůl
  • rostlinný olej
  • sklenice
1

Sušení

Libeček určený na sušení sklízejte brzy dopoledne, jakmile rostliny oschnou od ranní rosy. Listy byste měli sklízet ve slunečných dnech, kdy je obsah hodnotných látek v rostlině nejvyšší. Listy otrhávejte z rostliny, která ještě nevykvetla. Odstraňte celý stvol, lístky otrhejte a stvol můžete použít např. na výrobu domácího polévkového koření (náhradu maggi). Rostlině musí zůstat střed, aby mohla znovu obrazit. Lístky sušte při teplotě do 40 °C, jen tak si zachovají barvu a vůni. Sušte v průvanu ve stínu, nebo v elektrické sušičce. Celé stvoly můžete svázat do tenkých svazků a sušit na dobře větrané tmavé půdě. Po usušení listy uchovávejte v neprůhledné nádobě. Vydrží jeden rok.

2

Mražení

Lístky sklízíme za stejných podmínek, jako bychom je sušili. Vytřepeme je od drobných mušek, opláchneme, osušíme a drobně pokrájíme. Napěchujeme je do prázdného obalu od krabicového mléka (nebo jiného). Zmrazená bylinka se dá hezky z obalu vyklopit a ostrým nožem odřízneme požadované množství při vaření. Uchovávání bylinek v hranatých krabicích šetří místo v mrazničce.

Zmrazený libeček přidáváme do jídel až na závěr, nevaříme ho. Kvalitou se vyrovná čerstvě sklizenému a drží si i aroma a chuť.

3

Polévkové koření – domácí náhrada maggi

Z natě libečku si můžete snadno vyrobit náhradu maggi koření, bude zdravější a bez „éček“. Potřebujete 4 objemové díly libečku a 1 objemový díl celerové natě s kopřivovými vrcholky. Vše nasekáme na kousky, promícháme s mořskou solí. Na 4 hrnečky libečku (4 x 0,25 l) a 1 hrnku celerové natě s kopřivou přidejte 5 polévkových lžic soli. Nať se solí promačkejte, aby se snadněji uvolnila tekutina. Nechte ji 15 minut odpočívat a pak silou napěchujte do skleniček. Povrch každé skleničky zalijte 2 lžícemi chuťově neutrálního oleje, nejlépe slunečnicovým nebo řepkovým. Nehodí se olivový. Bylinky pustí šťávu, kterou používejte jako pravé maggi koření. Sklenice vydrží v chladničce rok bez zavařování.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.77778
Average: 4.8 (9 votes)