Jak uchovat libeček na zimu | recept na domácí polévkové koření
Libeček je vytrvalá rostlina vysoká asi 2 metry. Pochází ze Středozemí a po Evropě ho rozšířili jako lék křesťanští mniši. V současnosti je libeček ozdobou mnoha venkovských zahrádek. Daří se mu na slunci i v polostínu, vyžaduje výživnou, dostatečně vlhkou půdu a hlavně dostatek místa. Libeček obsahuje mnoho éterických olejů, lidově se mu říká maggi koření. V kuchyni se přidává do polévek, k luštěninám, bramborám a masu. Kořen a semena libečku se používají v lidovém lékařství. Nať libečku podporuje dobré trávení, je ale velmi aromatická, dávkujte ji opatrně. V těhotenství se libeček nemá užívat, může dráždit ledviny. V článku vám poradíme, jak si libeček uchovat na zimu.
Co je potřeba
Recept č.1 – Maggi koření
- celerová nať
- kopřivové vršky
- mořská sůl
- rostlinný olej
- sklenice
Recept č. 2 – kořeněná dochucovací omáčka
- 275 g čerstvých listů libečku
- 3–4 střední mrkve
- 1 červená cibule
- 3 tobolky kardamomu
- 1 lžička semen koriandru
- 1 lžička mletého galangalu (lze nahradit zázvorem)
- 1/2 lžičky kurkumy
- 90 g cukru
- 30–50 g soli
- 1,5 l vody
- lžíce škrobu (Maizena, Solamyl)
Recept č. 3 – libečkovo-petrželová omáčka
- 500 g libečku
- 1 svazek hladkolisté petržele
- 1,5 l vody
- 70 g soli
- 150 g cukru
- trochu sojové omáčky (podle chuti)
Sušení
Libeček určený na sušení sklízejte brzy dopoledne, jakmile rostliny oschnou od ranní rosy. Listy byste měli sklízet ve slunečných dnech, kdy je obsah hodnotných látek v rostlině nejvyšší. Listy otrhávejte z rostliny, která ještě nevykvetla. Odstraňte celý stvol, lístky otrhejte a stvol můžete použít např. na výrobu domácího polévkového koření (náhradu maggi). Rostlině musí zůstat střed, aby mohla znovu obrazit. Lístky sušte při teplotě do 40 °C, jen tak si zachovají barvu a vůni. Sušte v průvanu ve stínu, nebo v elektrické sušičce. Celé stvoly můžete svázat do tenkých svazků a sušit na dobře větrané tmavé půdě. Po usušení listy uchovávejte v neprůhledné nádobě. Vydrží jeden rok.
Mražení
Lístky sklízíme za stejných podmínek, jako bychom je sušili. Vytřepeme je od drobných mušek, opláchneme, osušíme a drobně pokrájíme. Napěchujeme je do prázdného obalu od krabicového mléka (nebo jiného). Zmrazená bylinka se dá hezky z obalu vyklopit a ostrým nožem odřízneme požadované množství při vaření. Uchovávání bylinek v hranatých krabicích šetří místo v mrazničce.
Zmrazený libeček přidáváme do jídel až na závěr, nevaříme ho. Kvalitou se vyrovná čerstvě sklizenému a drží si i aroma a chuť.
Polévkové koření – domácí náhrada maggi – recept č. 1
Z natě libečku si můžete snadno vyrobit náhradu maggi koření, bude zdravější a bez „éček“. Potřebujete 4 objemové díly libečku a 1 objemový díl celerové natě s kopřivovými vrcholky. Vše nasekáme na kousky, promícháme s mořskou solí. Na 4 hrnečky libečku (4 x 0,25 l) a 1 hrnku celerové natě s kopřivou přidejte 5 polévkových lžic soli. Nať se solí promačkejte, aby se snadněji uvolnila tekutina. Nechte ji 15 minut odpočívat a pak silou napěchujte do skleniček. Povrch každé skleničky zalijte 2 lžícemi chuťově neutrálního oleje, nejlépe slunečnicovým nebo řepkovým. Nehodí se olivový. Bylinky pustí šťávu, kterou používejte jako pravé maggi koření. Sklenice vydrží v chladničce rok bez zavařování.
Kořeněná dochucovací omáčka z libečku – recept č. 2
Mrkev nakrájejte nadrobno a společně s červenou cibulí (i se slupkou) nakrájenou na čtvrtky zalijte odměřeným množstvím vody. Přidejte veškeré koření, uveďte do varu a vše dohromady 30 minut povařte. Odstavte a nechte louhovat přes noc. Druhý den znovu 10 minut povařte a přefiltrujte.
Nechte zkaramelizovat cukr, dokud nezíská pěknou barvu, avšak pozor na přepálení, byl by hořký. Opatrně přilijte scezenou tekutinu a míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Přidejte sůl a nechte tekutinu trochu zredukovat. Na závěr přidejte škrob rozmíchaný v malém množství vody a nechte minutu přejít varem. Plňte do sklenic s uzávěrem. Uchovejte v chladu.
Omáčka je levná, má výbornou chuť a používá se jako koření na dušená jídla, pokrmy připravované ve woku a všude tam, kde vám bude chutnat.
Libečkovo-petrželová omáčka
Nať libečku a petržele nasekejte, osolte a zalijte vodou. Přiveďte k varu a 30 minut vařte. Nechte louhovat přes noc. Druhý den tekutinu přefiltrujte a zahřejte. Zkaramelizujte cukr a opatrně (hrozí popálení!) přilijte bylinkový vývar. Povařte dalších 10 minut. Ochuťte sojovou omáčkou a případně zredukujte. Rozlijte do lahví a uložte do chladu.
Tipy
https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-libecek-lekarsky.html
Diskuze k článku