Jak uchovat libeček na zimu | recept na domácí polévkové koření
Libeček je vytrvalá rostlina vysoká asi 2 metry. Pochází ze Středozemí a po Evropě ho rozšířili jako lék křesťanští mniši. V současnosti je libeček ozdobou mnoha venkovských zahrádek. Daří se mu na slunci i v polostínu, vyžaduje výživnou, dostatečně vlhkou půdu a hlavně dostatek místa. Libeček obsahuje mnoho éterických olejů, lidově se mu říká maggi koření. V kuchyni se přidává do polévek, k luštěninám, bramborám a masu. Kořen a semena libečku se používají v lidovém lékařství. Nať libečku podporuje dobré trávení, je ale velmi aromatická, dávkujte ji opatrně. V těhotenství se libeček nemá užívat, může dráždit ledviny. V článku vám poradíme, jak si libeček uchovat na zimu.
Co je potřeba
Recept č.1 – Maggi koření
- celerová nať
- kopřivové vršky
- mořská sůl
- rostlinný olej
- sklenice
Recept č. 2 – kořeněná dochucovací omáčka
- 275 g čerstvých listů libečku
- 3–4 střední mrkve
- 1 červená cibule
- 3 tobolky kardamomu
- 1 lžička semen koriandru
- 1 lžička mletého galangalu (lze nahradit zázvorem)
- 1/2 lžičky kurkumy
- 90 g cukru
- 30–50 g soli
- 1,5 l vody
- lžíce škrobu (Maizena, Solamyl)
Recept č. 3 – libečkovo-petrželová omáčka
- 500 g libečku
- 1 svazek hladkolisté petržele
- 1,5 l vody
- 70 g soli
- 150 g cukru
- trochu sojové omáčky (podle chuti)
Krok 1
Sušení
Libeček určený na sušení sklízejte brzy dopoledne, jakmile rostliny oschnou od ranní rosy. Listy byste měli sklízet ve slunečných dnech, kdy je obsah hodnotných látek v rostlině nejvyšší. Listy otrhávejte z rostliny, která ještě nevykvetla. Odstraňte celý stvol, lístky otrhejte a stvol můžete použít např. na výrobu domácího polévkového koření (náhradu maggi). Rostlině musí zůstat střed, aby mohla znovu obrazit. Lístky sušte při teplotě do 40 °C, jen tak si zachovají barvu a vůni. Sušte v průvanu ve stínu, nebo v elektrické sušičce. Celé stvoly můžete svázat do tenkých svazků a sušit na dobře větrané tmavé půdě. Po usušení listy uchovávejte v neprůhledné nádobě. Vydrží jeden rok.
Krok 2
Mražení
Lístky sklízíme za stejných podmínek, jako bychom je sušili. Vytřepeme je od drobných mušek, opláchneme, osušíme a drobně pokrájíme. Napěchujeme je do prázdného obalu od krabicového mléka (nebo jiného). Zmrazená bylinka se dá hezky z obalu vyklopit a ostrým nožem odřízneme požadované množství při vaření. Uchovávání bylinek v hranatých krabicích šetří místo v mrazničce.
Zmrazený libeček přidáváme do jídel až na závěr, nevaříme ho. Kvalitou se vyrovná čerstvě sklizenému a drží si i aroma a chuť.
Krok 3
Polévkové koření – domácí náhrada maggi – recept č. 1
Z natě libečku si můžete snadno vyrobit náhradu maggi koření, bude zdravější a bez „éček“. Potřebujete 4 objemové díly libečku a 1 objemový díl celerové natě s kopřivovými vrcholky. Vše nasekáme na kousky, promícháme s mořskou solí. Na 4 hrnečky libečku (4 x 0,25 l) a 1 hrnku celerové natě s kopřivou přidejte 5 polévkových lžic soli. Nať se solí promačkejte, aby se snadněji uvolnila tekutina. Nechte ji 15 minut odpočívat a pak silou napěchujte do skleniček. Povrch každé skleničky zalijte 2 lžícemi chuťově neutrálního oleje, nejlépe slunečnicovým nebo řepkovým. Nehodí se olivový. Bylinky pustí šťávu, kterou používejte jako pravé maggi koření. Sklenice vydrží v chladničce rok bez zavařování.
Krok 4
Kořeněná dochucovací omáčka z libečku – recept č. 2
Mrkev nakrájejte nadrobno a společně s červenou cibulí (i se slupkou) nakrájenou na čtvrtky zalijte odměřeným množstvím vody. Přidejte veškeré koření, uveďte do varu a vše dohromady 30 minut povařte. Odstavte a nechte louhovat přes noc. Druhý den znovu 10 minut povařte a přefiltrujte.
Nechte zkaramelizovat cukr, dokud nezíská pěknou barvu, avšak pozor na přepálení, byl by hořký. Opatrně přilijte scezenou tekutinu a míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Přidejte sůl a nechte tekutinu trochu zredukovat. Na závěr přidejte škrob rozmíchaný v malém množství vody a nechte minutu přejít varem. Plňte do sklenic s uzávěrem. Uchovejte v chladu.
Omáčka je levná, má výbornou chuť a používá se jako koření na dušená jídla, pokrmy připravované ve woku a všude tam, kde vám bude chutnat.
Krok 5
Libečkovo-petrželová omáčka
Nať libečku a petržele nasekejte, osolte a zalijte vodou. Přiveďte k varu a 30 minut vařte. Nechte louhovat přes noc. Druhý den tekutinu přefiltrujte a zahřejte. Zkaramelizujte cukr a opatrně (hrozí popálení!) přilijte bylinkový vývar. Povařte dalších 10 minut. Ochuťte sojovou omáčkou a případně zredukujte. Rozlijte do lahví a uložte do chladu.
https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-libecek-lekarsky.html