Jak správně kousat potravu
Jídlo pijte, tekutiny kousejte. Tak zní zlaté pravidlo zpracování potravy v ústech. Správné kousání totiž nastartuje trávicí proces, připraví žaludek i střeva a ulehčí jim tak práci. Díky "obyčejnému" kousání se můžeme zbavit nepříjemných zažívacích obtíží v podobě překyselení žaludku, nadýmání či zácpy, získáme z potravy maximum živin a také sníme méně jídla, což jistě ocení věční bojovníci s nadváhou. Zní to jednoduše, ale chce to pevnou vůli. Po pár pokusech to většina lidí vzdá a vrátí se k obvyklému hltání jídla. Pojďme to však zkusit, nic to nestojí a můžeme mnoho získat.
Kousat tak dlouho, dokud není sousto tekuté aneb žaludek nemá zuby. V ústech si nejen jídlo vychutnáváme, ale především zde začíná trávicí proces. Pomocí enzymu ptyalinu obsaženému ve slinách se tu štěpí škroby (sacharidy) na jednoduché cukry, proto po důkladném rozkousání není tento cukr ukládán do tuků. Skoro tekuté sousto přijaté žaludkem mu velice prospěje, může se tak zaměřit na trávení dalších složek potravy a nezatížíme jej velkými kusy, které by v něm ležely dlouho. Kdo má rád počítání, může počítat do 30 až 50 a až poté sousto spolknout.
Kousání a skladba potravy. Volba stravy je stejně důležitá jako její proslinění. Dostatečně rozkousaná potrava je již téměř bez chuti a lze ji snadno spolknout. Naše stoličky byly stvořeny k rozmělňování obilovin, které by měly tvořit základ našeho jídelníčku (40–60 %). Je však rozdíl tak dlouho žvýkat např. bílou nebo celozrnnou rýži. Většina živin se nachází v klíčcích, které vyhlazená rýže a obilí (např. bílá mouka) už neobsahuje. Proto je pro trénink kousání nejlepší zvolit např. rýži natural nebo uvařená obilná zrna.
Kousání a hubnutí. Jak jsem již předeslala, díky řádnému kousání toho méně sníme a rychleji se zasytíme. Z jídla také získáme více živin a energie. Jezme jen do pocitu sytosti, nikoli do plnosti. Také si zřejmě budeme vybírat kvalitnější a zdravější potraviny, protože dlouhé kousání např. uzenin nám asi chutnat nebude.
Kousání tekutin? Kousat nápoje samozřejmě není třeba, ale určitě je dobré pít pomalu, aby nedošlo k nevolnosti a křečím. Pijeme-li příliš horké či studené tekutiny, nechejme je chvíli v ústech ohřát na teplotu těla a až potom je polkněme.
Kousání a energie. Tím, že pomůžeme trávícímu procesu dostatečným žvýkáním, organismus nespotřebuje k trávení tolik energie a my se nebudeme po jídle cítit unaveni. Jezme v klidu, vsedě, soustředěně a s radostí.
Diskuze k článku