Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si zřídit potravinářský průkaz

Jak si zřídit potravinářský průkaz

S nutností mít potravinářský průkaz se můžete setkat, když sháníte brigádu nebo práci. V následujícím článku si vysvětlíme, o co se přesně jedná, kdo průkaz potřebuje a jak si o něj zažádat.

1

Co je to potrevinářský průkaz a kdo ho potřebuje

Potravinářský průkaz potvrzuje, že jste zdravotně způsobilí k provádění určitých prací a že netrpíte žádnou přenosnou chorobou, průjmovým nebo infekčním onemocněním a že jako pracovník nepředstavujete žádné zdravotní riziko pro veřejnost.

Potravinářskému průkazu se také říká zdravotní průkaz, jelikož nemusí být vyžadován pouze na pozicích v potravinářském průmyslu.

Průkaz budete potřebovat tehdy, pokud se chystáte pracovat s potravinami, a to dokonce i zabalenými. Je tedy vyžadován tam, kde se jídlo distribuuje, prodává, připravuje, vaří a servíruje.

Neobejdete se bez něj ani v kosmetických firmách nebo ve službách, takže pokud se chystáte pracovat jako kosmetička, kadeřnice, manikérka, pedikérka nebo masér, zaměstnavatel ho bude vyžadovat.

2

Kde ho získat

Průkaz vystavuje praktický lékař. Informujte se u něj, zda se potřebujete objednat, nebo ne.

Prohlídka zahrnuje zhodnocení celkového zdravotního stavu a součástí by měly být i odběry vzorků. Po získání výsledků Vám lékař vyhotoví průkaz, jehož platnost bývá většinou neomezená.

O průkaz se vyplatí zažádat v dostatečném předstihu, analýzy vzorků mohou trvat až dva týdny a počítejte s tím, že průkaz dostanete až poté.

Zároveň každý zaměstnanec musí mít průkaz již od prvního dne zahájení pracovní činnosti.

3

Cena průkazu

Cena za vystavení průkazu se pohybuje zhruba od 300 Kč do 500 Kč a platí se během prohlídky přímo lékaři.

4

Povinnosti držitele průkazu

Průkaz musíte mít v práci vždy u sebe pro případnou kontrolu hygieny. Zároveň jste povinni svému lékaři hlásit jakákoliv infekční, horečnatá či průjmová onemocnění.

Varování

Povinnost vlastnit potravinářský průkaz vychází ze zákona. Vlastnit potravinářský průkaz „osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné“.

V jakých případech ho tedy musíte mít?

  • Pokud budete vyrábíte kosmetické přípravky.
  • Provozujete úpravny vod a vodovodů.
  • Pokud provozujete holičství, kadeřnictví, pedikúru či manikúru.
  • Provozujete solárium, kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby.
  • Pokud provozujete živnost, při níž je porušována integrita kůže.
  • Pracujete ve stravovacích službách, při výrobě potravin a uvádění potravin do oběhu.
  • Pokud přicházíte při výkonnu vaší pracovní činnosti do do přímého styku s potravinami, pokrmy, zařízením, náčiním nebo plochami, které jsou ve styku s potravinami nebo pokrmy.
Autor: MARTI
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak po úrazu získat bolestné
Jak po úrazu získat bolestné
Stal se Vám úraz během vykonávání pracovních povinností? Jestli ano, máte nárok na „odškodnění“ – bolestné. V jakých případech, kde a kdy o něj žádat,…
čočková polévka
Jak uvařit čočkovou polévku – recept
Čočková polévka patří ke zdravým polévkám, které nám poskytnou vlákninu, bílkoviny, díky slupkám z čočky přispěje k očistě střev, dokonale z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.