Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si připravit domácí marcipán | recept

Jak si připravit domácí marcipán | recept

Marcipán miluje většina dětí i dospělých. Marcipán můžeme koupit již hotový a odpadne nám trochu pracnější výroba. Vlastnoručně vyrobený marcipán však určitě stojí za zkoušku. Marcipán se vyvaluje na vále posypaném moučkovým cukrem nebo mezi mikrotenovou folií natenko. Vykrajujeme podle potřeby tvořítky, vtlačujeme do cukrem vysypaných formiček a vyklepneme, modelujeme ručně či s použitím různých pomůcek. Modelovat se mohou různé figurální nebo květinové motivy. Marcipán skladujeme v mikrotenu, aby se zabránilo vysychání hmoty.

Co je potřeba

  • 120 g moučkového cukru
  • 120 g oloupaných mandlí
  • 1 bílek
1

Pravý marcipán musí obsahovat 50 % mandlí, jinak je to mandlová hmota. Mandle se musí umlít co nejjemněji, čím jemnější je mletí, tím je výsledek lepší. Při průmyslové výrobě marcipánu se mandle lisují mezi válci. Mandle na přípravu marcipánu spaříme a zbavíme hnědé slupky.

2

Cukr svaříme s vodou na nit. Přidáme rozmixované mandle a mícháme, až uvaříme hustou kaši. Odstavíme, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout. Cukr na nit svaříme tak, že odvážené množství cukru zalijeme několika lžícemi vody a uvedeme do varu. Bílou pěnu (nečistoty z cukru) odstraníme. Pomocí čisté vařečky kápneme na palec trochu roztoku. Přiložením a následným oddálením ukazováku nám musí mezi prsty zůstat tenká nitka. Pak máme správně svařený cukr.

3

Do vychladlé směsi přidáme bílek nebo trochu vody. Utřeme v robotu nebo důkladně propracujeme na vále. Podle potřeby dohustíme moučkovým cukrem. Během přípravy můžeme přichutit vanilkou nebo mandlovým likérem. Chceme-li mít marcipán určité barvy, přibarvíme kakaem, šťávou z červené řepy nebo potravinářským barvivem koupeným v drogerii. Chceme- li marcipán modelovat, musí mít pokojovou teplotu.

4

Falešný marcipán – 200 g moučkového cukru, 200 g polotučného sušeného mléka, 1 kávová lžička medu, 1 kávová lžička oleje, pár kapek mandlového aromatu, podle potřeby voda. Vše důkladně promícháme.

5

Domácí marcipán – 200 g moučkového cukru, 200 g sušeného polotučného mléka, 100 g mandlí, 2 bílky, 1 polévková lžíce medu. Vše zpracovat dohromady.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat domácí marcipán | recept
Jak udělat domácí marcipán | recept
Jak udělat domácí marcipán | recept. Recept na domácí marcipán. Udělejte si výborný domácí marcipán, tentokrát marcipán z mandlí (mandlový marcipán).…
Jak upéct hrnečkovou vánočku | recept
Jak upéct hrnečkovou vánočku | recept
Jak upéct hrnečkovou vánočku | recept. Vyzkoušela jsem upéct vánočku bez vážení přísad, jen odměřovanými čtvrtlitrovým hrnečkem. Mám ráda přesné dávko…
Jak udělat kávová zrna | recept
Jak udělat kávová zrna | recept
Kávová zrna | recept. Kávové zrno je můj oblíbený zákusek. Vyzkoušela jsem mnoho receptů na jeho domácí přípravu a stále to nebylo ono, takové jako v…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.