Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si připravit bylinkové máslo

Jak si připravit bylinkové máslo

Na jaře a v létě je dostatek aromatických bylinek volně v přírodě, nebo pěstovaných na zahradách. Proto vám doporučuji recept na domácí výrobu bylinkového másla. Máslo vydrží v mrazáku až do zimy, kdy je o čerstvé bylinky nouze. Bylinkové máslo se hodí k přípravě ryb, na brambory, jako pomazánka na chléb nebo základ pomazánek. Nejlepší čas ke sběru divoce rostoucích bylinek je právě teď, později některé ztrácejí aroma (česnáček). 

Co je potřeba

  • aromatické bylinky
  • máslo
  • česnek
  • sůl
1

Máslo můžeme ochutit bylinkami rostoucími volně v přírodě: mateřídouškou, česnáčkem, popencem, divokou pažitkou, medvědím česnekem aj. Důležité je rostlinu bezpečně znát, aby se vyloučila možnost záměny za jedovaté druhy. Bylinky ke konzumaci sbírejte v čistém prostředí a před úpravou je důkladně omyjte a osušte. Z pěstovaných druhů se hodí petržel, dobromysl (oregano), tymián, kopr, smil italský, bazalka, majoránka, rozmarýn. Někdo má rád libeček i celerovou nať, z těch zpracováváme jen mladé lístky, starší jsou dost tuhé. Pro výraznější chuť přidáváme česnek. Solíme buď obyčejnou nebo mořskou popř. himalájskou solí. Záleží na tom, kterou upřednostňujete.

Jak si připravit bylinkové máslo
2

Změklé máslo utřete se solí a česnekem. Česnek se v malém množství přidává pro chuť. Na 250 g kostku másla stačí 2 stroužky česneku, nesmí přehlušit chuť bylinek. Do utřeného tuku přidejte nasekané bylinky v kombinaci, která vám vyhovuje. Bylinky nasekejte těsně před tím, než je budete přidávat do másla.

Jak si připravit bylinkové máslo
3

Hotové bylinkové máslo můžete naplnit do silikonových forem na pralinky. Získáte tak jednoporcové kousky a ještě dobře vypadají. Formu vypláchněte vodou, lžičkou naplňte a uhlaďte příborovým nožem. Nechte ztuhnout v chladu.

Jak si připravit bylinkové máslo
4

Tuhé bylinkové máslo z forem lehce vytlačíte. Uložte kousky másla do uzavíratelné krabičky a uchovejte v lednici nebo mrazáku. V mrazáku vydrží několik měsíců.

Jak si připravit bylinkové máslo
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uchovat zelené bylinky na zimu
Jak uchovat zelené bylinky na zimu
Uchovávání bylinek | způsoby. Bylinky z dovozu jsou na trhu k dostání celoročně. Cena je vysoká a chuť a vůně mnohdy neodpovídá tomu, na co jsme zvykl…
Jak připravit řecké tzatziky | recept
Jak připravit řecké tzatziky | recept
Řecké tzatziky | recept. Mnozí z vás na dovolené v Řecku určitě ochutnali jejich místní specialitu – tzatziky. Je to směs rozstrouhané okurky s hustým…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.