Jak si připravit bylinkové máslo
Na jaře a v létě je dostatek aromatických bylinek volně v přírodě, nebo pěstovaných na zahradách. Proto vám doporučuji recept na domácí výrobu bylinkového másla. Máslo vydrží v mrazáku až do zimy, kdy je o čerstvé bylinky nouze. Bylinkové máslo se hodí k přípravě ryb, na brambory, jako pomazánka na chléb nebo základ pomazánek. Nejlepší čas ke sběru divoce rostoucích bylinek je právě teď, později některé ztrácejí aroma (česnáček).
Co je potřeba
- aromatické bylinky
- máslo
- česnek
- sůl
Máslo můžeme ochutit bylinkami rostoucími volně v přírodě: mateřídouškou, česnáčkem, popencem, divokou pažitkou, medvědím česnekem aj. Důležité je rostlinu bezpečně znát, aby se vyloučila možnost záměny za jedovaté druhy. Bylinky ke konzumaci sbírejte v čistém prostředí a před úpravou je důkladně omyjte a osušte. Z pěstovaných druhů se hodí petržel, dobromysl (oregano), tymián, kopr, smil italský, bazalka, majoránka, rozmarýn. Někdo má rád libeček i celerovou nať, z těch zpracováváme jen mladé lístky, starší jsou dost tuhé. Pro výraznější chuť přidáváme česnek. Solíme buď obyčejnou nebo mořskou popř. himalájskou solí. Záleží na tom, kterou upřednostňujete.
Změklé máslo utřete se solí a česnekem. Česnek se v malém množství přidává pro chuť. Na 250 g kostku másla stačí 2 stroužky česneku, nesmí přehlušit chuť bylinek. Do utřeného tuku přidejte nasekané bylinky v kombinaci, která vám vyhovuje. Bylinky nasekejte těsně před tím, než je budete přidávat do másla.
Diskuze k článku