Jak si doma uvařit „presso“ | recept
Jak si doma uvařit "presso" | recept. Chcete si doma vychutnat silnou kávu s lahodnou krémovou pěnou, ale nevlastníte přístroj na výrobu pressa? Přinášíme vám návod na přípravu kávy, která je upravena podobně jako oblíbené italské presso v kavárnách. Máte-li rádi intenzivní chuť kávy, určitě si presso vyzkoušejte doma připravit.
Co je potřeba
voda
rozpustná káva
mléko, smetana či cukr (v případě, že si jej chcete dochutit)
Nejprve je potřeba uvařit si vodu v rychlovarné konvici či v kastrůlku. Když projde voda varem, nechte ji "dobublat". Káva by nebyla tolik chutná, kdyby byla zalitá vroucí vodou.
Do hrnku s úzkým dnem a širokým ústím vsypejte dvě čajové lžičky jemné rozpustné kávy (vhodná je k tomu například káva Jacobs Velvet) a dvě lžičky cukru krystal, pouze v případě, že sladíte. Vše smíchejte dohromady.
Horkou, ale ne vroucí vodu opatrně nalejte na čajovou lžičku. Voda nesmí přetéct - pokud by jí bylo moc, můžete začít znovu. Jedna čajová lžička je postačující na dvě lžičky kávy a cukru (pokud nesladíte, odměřte jen pár kapek). Pokud používáte umělé sladidlo, dejte jej do kávy až před mlékem.
Lžičku vody nalijte do hrnku s kávou a cukrem. Míchejte, nebo ještě lépe šlehejte kovovým ručním šlehačem. Šlehání trvá přibližně pět minut, a to dokud se z původní černé směsi neutvoří světle béžový krém s bublinkami vzduchu.
Směs je připravená, pokud krém neteče a všechny přísady jsou dokonale spojeny. Pokud se Vám stane, že se při míchání káva přichytává na stěnu, nebo na lžičku či šlechač, přidejte pár kapek vody a míchejte rychleji.
Tip pro slabé ruce - lépe a efektivněji se Vám bude míchat, pokud si šálek položíte na stůl a opřete jej o ucho.
Vodu z konvice, kterou můžete zase malinko přihřát (aby měla asi devadesát stupňů), nalejte do šálku (takové množství aby se vám směs povedla rozpustit). Opět míchejte, dokud se v malém množství vody nerozpustí krémová směs.
Abyste kávu ještě více napěnili, nalijte zbytek vody po lžičce doprostřed šálku, klidně z větší výšky.
Přidejte smetanu - pro efekt je dobré ji lít doprostřed, a to opět po lžičce. Když pak lžičkou nebo tyčinkou trefíte prostředek, můžete ze smetany na pěně vytvářet efektní ornamenty.
Tipy
V případě, že kávu pijete raději studenější, nechte lžičku v šálku. Vaše "presso" se pak rychleji ochladí.
Diskuze k článku