Jak se vyznat v těstovinách | rady
Jak se vyznat v těstovinách | rady. Těstoviny jsou v kuchyni oblíbenou a hojně používanou surovinou. Jsou lehce stravitelné, dodají energii a při správném způsobu přípravy, tzn. nerozvařené, mají nízký glykemický index. Jsou vyráběny z pšenice, vajec a vody. Mohou být vaječné i bezvaječné, plněné i neplněné. Těstoviny se nemusejí vzdát ani nemocní celiakií, v prodeji jsou těstoviny z pohanky, kukuřice nebo rýže. Setkat se můžete i s barevnými či ochucenými těstovinami. Těstoviny se musejí vařit ve větším množství vody. Na 100 g suchých těstovin patří 1 l vody. Vodu před dosažením bodu varu osolíme, nebojme se, těstoviny přijmou soli tak akorát. Říká se, že voda má být slaná jako moře. Přidáme lžíci oleje, aby se těstoviny nelepily a během varu je několikrát promícháme. Hotové těstoviny se neproplachují, počítejte tedy s tím, že ještě dojdou a přizpůsobte tomu dobu varu. Představuji vám malý zlomek těstovin z nepřeberného množství druhů.
Špagety
Špagety jsou italským národním pokrmem. Jsou to dlouhé, hladké, plné těstoviny o průměru 2 mm. Podávají se jako hlavní jídlo s malým množstvím omáčky, jen na obalení špaget. Zkuste jednoduchý recept. Uvařte špagety a promíchejte s omáčkou z rajčat. Na olivovém oleji osmahněte stroužek česneku pokrájený na plátky. Po zrůžovění přidejte plechovku rajčat a lžičku cukru na sražení kyselosti. Můžete přidat feferonku. Po odpaření vody vznikne hustá omáčka, osolte, přidejte pokrájenou bazalku a promíchejte s těstovinami.
Fleky
Fleky jsou těstoviny ve tvaru čtverečků. Jsou buď rovné nebo se zvlněnými okraji. Hodí se zejména na zapékání a lze z nich připravit slané i sladké pokrmy. Fleky se před zapékáním musejí uvařit ve vodě. Zkuste si fleky zapéct s předem namočenými sušenými houbami, podušenými na česneku a zalitými rozšlehaným vejcem.
Gnocchi
Toto je název pro přílohu z bramborového těsta. Tyto těstoviny mají podobný tvar a odtud pramení jejich název. Těstovina je podobná lastuře, dobře se s ní nabírá omáčka, proto ji používáme jako přílohu k řidším omáčkám. Recept: cibulku pokrájíme a dosklovita osmažíme, přidáme 200 g mletého masa a při vysoké teplotě rychle osmahneme. Podlijeme 125 ml bílého vína a když se odpaří, přidáme konzervu rajčat, sůl, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Promícháme s uvařenými gnocchi, rozdělíme na talíře a posypeme strouhaným parmazánem.
Diskuze k článku