Jak se vyznat v sushi | rady
Jak se vyznat v sushi | rady. Když se řekne sushi, většina z nás si vybaví charakteristická malá kolečka tvořená rybou a rýží a obalená řasou. Druhů sushi je ale mnohem více. Takže, jestliže se chcete vyznat v jídelním lístku japonské restaurace, čtěte dál.
Co je potřeba
sushi
Maki sushi
Maki sushi je nejznámějším druhem sushi. Má tvar malých rolek. Obvod tvoří řasa, pak následuje rýže a uvnitř jsou různé druhy náplně: obvykle syrová ryba s různými druhy zeleniny. Podává se společně s marinovaným zázvorem, křenem wasabi a sójovou omáčkou.
Sushi uramaki
Sushi uramaki je vlastně naruby obrácené maki sushi. Vnější vrstvu tvoří rýže, pak najdeme zelný proužek řasy a konečně uprostřed náplň. Sushi uramaki se často obaluje v nejrůznějším koření nebo semínkách. Servíruje se stejně jako maki sushi.
Gunkan maki sushi
Gunkan maki sushi je šištička rýže potřená wasabi, obalená plátkem řasy nori. Toto sushi se zdobí např. kaviárem nebo bylinkovými snítkami. Servíruje se s obvyklými přísadami.
Nigiri sushi
Nigiri sushi je váleček ochucené rýže (obvykle potřený pastou wasabi) vytvarovaný prsty na talíři a ozdobený plátkem syrové ryby, popř. vejcem, omeletou či avokádem. Stejně jako maki sushi lze i nigiri sushi jíst rukama.
Temaki sushi
Temaki sushi je kornoutek z mořské řasy naplněný rýží a dalšími ingrediencemi (rybou, zeleninou atd.). I toto sushi se může jíst rukama a je dokonce dovoleno z něj ukusovat. Servíruje se s obvyklými přísadami.
Sashimi sushi
Sashimi sushi si prý oblíbili Samurajové. Jde vlastně o plátky nakrájené ze syrové ryby, podáváné se sójovou omáčkou a wasabi. Jí se hůlkami. Někdy se sashimi podává i s omáčkou ponzu, jejíž hlavní ingrediencí jsou citrusové plody.
Chirashi sushi
Chirashi sushi je spíš takový sushi salát. Najdete tu všechny ingredience běžně používané pro přípravu sushi. Kuchaři je ovšem všechny smíchali v jedné velké míse. Vybírat si můžete tedy jen ta sousta, která vám nejvíc chutnají. Při jídle používáme hůlky.
Diskuze k článku