Jak se vyznat v sushi | rady
Jak se vyznat v sushi | rady. Když se řekne sushi, většina z nás si vybaví charakteristická malá kolečka tvořená rybou a rýží a obalená řasou. Druhů sushi je ale mnohem více. Takže, jestliže se chcete vyznat v jídelním lístku japonské restaurace, čtěte dál.
Co je potřeba
sushi
Krok 1
Maki sushi
Maki sushi je nejznámějším druhem sushi. Má tvar malých rolek. Obvod tvoří řasa, pak následuje rýže a uvnitř jsou různé druhy náplně: obvykle syrová ryba s různými druhy zeleniny. Podává se společně s marinovaným zázvorem, křenem wasabi a sójovou omáčkou.
Krok 2
Sushi uramaki
Sushi uramaki je vlastně naruby obrácené maki sushi. Vnější vrstvu tvoří rýže, pak najdeme zelný proužek řasy a konečně uprostřed náplň. Sushi uramaki se často obaluje v nejrůznějším koření nebo semínkách. Servíruje se stejně jako maki sushi.
Krok 3
Gunkan maki sushi
Gunkan maki sushi je šištička rýže potřená wasabi, obalená plátkem řasy nori. Toto sushi se zdobí např. kaviárem nebo bylinkovými snítkami. Servíruje se s obvyklými přísadami.
Krok 4
Nigiri sushi
Nigiri sushi je váleček ochucené rýže (obvykle potřený pastou wasabi) vytvarovaný prsty na talíři a ozdobený plátkem syrové ryby, popř. vejcem, omeletou či avokádem. Stejně jako maki sushi lze i nigiri sushi jíst rukama.
Krok 5
Temaki sushi
Temaki sushi je kornoutek z mořské řasy naplněný rýží a dalšími ingrediencemi (rybou, zeleninou atd.). I toto sushi se může jíst rukama a je dokonce dovoleno z něj ukusovat. Servíruje se s obvyklými přísadami.
Krok 6
Sashimi sushi
Sashimi sushi si prý oblíbili Samurajové. Jde vlastně o plátky nakrájené ze syrové ryby, podáváné se sójovou omáčkou a wasabi. Jí se hůlkami. Někdy se sashimi podává i s omáčkou ponzu, jejíž hlavní ingrediencí jsou citrusové plody.
Krok 7
Chirashi sushi
Chirashi sushi je spíš takový sushi salát. Najdete tu všechny ingredience běžně používané pro přípravu sushi. Kuchaři je ovšem všechny smíchali v jedné velké míse. Vybírat si můžete tedy jen ta sousta, která vám nejvíc chutnají. Při jídle používáme hůlky.