Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se vyznat v druzích rýže

16. Září 2022
Jak se vyznat v druzích rýže

Jak se vyznat v druzích rýže | rady a tipy. Zatímco v obchodních řetězcích narazíte především na bílou a parboiled rýži, druhů existuje mnohem více. Každá vypadá trochu jinak a hodí se k různým typům pokrmů. Jakou rýži si vybrat? Poradíme Vám.

1

Bílá rýže

Nejklasičtější rýže, kterou všichni známe, je zbavená všech slupek, díky čemuž získá bílou barvu. Je neutrální chuťově i co se týče použití.

2

Parboiled rýže

Zmíněný název označuje technologický postup, při kterém byla rýže nejen očištěna od slupek, ale i speciálně upravena, aby zrnka ztvrdla a odolala slepení.

3

Hnědá rýže

Nejtypičtějším zástupcem jsou jasmínová a Basmati rýže. Jasmínová rýže má příjemnou nasládlou chuť a květinovou vůni. Díky těmto vlastnostem se hodí do sladkých pokrmů, ale využijete ji i jako přílohu k omáčkám, má lepivou strukturu.

Basmati se nabízí v bílé a hnědé verzi, leštěná i bez úpravy. Vyžaduje poměrně krátké vaření, má ojedinělou oříškovou chuť, typická dlouhá zrna a nelepí se. Tvoří neoddělitelnou součást indických jídel.

4

Černá rýže

Obsahuje spoustu antioxidantů a minerálů a na talíři vypadá krásně, obzvláště v kombinaci s bílou rýží. Jedná se o odrůdu, u které se doporučuje namáčení před vařením. Používá se do slaných i sladkých jídel.

5

Wehani rýže

Tato exotická odrůda, pěstovaná v Kalifornii, nabízí vysoký obsah železa a jemnou chuť. Pokud chcete v kuchyni experimentovat a zkusit něco nového a přitom zdravého, sáhněte po wehani rýži.

6

Divoká rýže

Divoká rýže, nebo také indická či planá, vlastně vůbec není rýže. Jedná se však o plodinu rýži podobnou. Její chuť je výrazná a skvěle se hodí ke zvěřině, ale i k hovězímu masu a tmavým omáčkám. Zároveň se jedná o potravinu, kterou kuchaři často namáčí, aby zkrátili dobu vaření. Bez namáčení se totiž připravuje zhruba hodinu.

7

Sushi rýže (tzv. japonica)

Jedná se o krátkozrnnou kulatou rýži původem z Japonska, která vyžaduje speciální přípravu s příměsí octa. Tato odrůda je zvláštní v tom, že je trochu lepivá, takže zrníčka drží u sebe, ale zároveň nevytvoří kaši. Na přípravu sushi rýže se používá suihanki hrnec, který umožňuje dokonalou přípravu.

Autor: MARTI
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit rýži na sushi | postup
Jak uvařit rýži na sushi | postup
Jak uvařit rýži na sushi | postup. Jistě znáte sushi ─ plátky ryb či zeleniny servírované s mírně lepkavou rýží. Nezáleží na tom, jestli bude rýže svi…
Jak na vánoční úklid | praktické rady
Jak na vánoční úklid | praktické rady
Příprava na Vánoce se neobejde bez vánočního úklidu, kterému většinou věnujeme větší péči. Všichni to známe, že během roku na některé práce prostě nez…
Jak pěstovat gloxinie
Jak pěstovat gloxinie
Gloxínie je krásná pokojová, ale i balkónová květina původem z Brazílie. Rostlina gloxínie má velké listy, které vynikají sametově hladkým povrchem, a…
Jak zdravě jíst | rady
Jak zdravě jíst | rady
Jak zdravě jíst | rady. Zdravě jíst a zdravě žít? Zní to ideálně, vůli bychom měli snad všichni, ale ne vždy se nám to daří. Jídlo je pro člověka stej…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.