Jak se chovat na Škaredou středu, která je právě dnes?
Významným dnem Pašijového týdne, nebo také Svatého či Tichého týdne, je dnešní Škaredá středa. Můžete se setkat s jejím pojmenováním i jako Svatá středa nebo Sazometná středa. Celý tento týden je v duchu připomínky posledních chvil Ježíšek Krista. Toho zradil Jidáš, a právě proto má tato středa označení jako škaredá. I tak bychom se ale neměli v tento den mračit nebo být oškliví, aby nám to nezůstalo, jak se říká.
Proč označení Škaredá středa?
Právě prostřednictvím Škaredé středě si připomínáme den, kdy Jidáš Iškariotský, který patřil ke dvanácti učedníkům Krista, za 30 stříbrných zradil dle legendy Ježíše. Jidáš svého činu natolik litoval, že se ze zoufalství nakonec oběsil.
Celý Svatý týden byl zahájen už v neděli, které říkáme Květná neděle, následovalo Modré pondělí, kdy se uklízelo a dalším významným dnem je právě Škaredá středa. První polovina Svatého týdne nemá z pohledu lidových tradic slavnostní ráz, během ní se i uklízí a vymetají komíny. Proto také i označení Sazometná středa.
Jak se chovat během Škaredé středy?
Dnes můžete vymést saze a zároveň tím nejen vyčistit komín, ale také symbolicky vyhnat zlé síly z domu. Naopak se během dne nemračte, aby pro vás další středy po celý rok nebyly škaredé, zamračené.
Z pokrmů se na Škaredou středu připravují „škaredé pokrmy“, ke kterým patřily takové, jež na talíři působily neupraveně. Např. trhance, různé typy placek z nastrouhané zeleniny, ať už bramborové či třeba dýňové.
Právě dnes můžete upéct i velikonoční pečivo zvané jidáše, které se jí až zítra, tedy na Zelený čtvrtek nejlépe před svítáním, abyste byli dle pověry po celý rok zdraví. Připravují se z klasického kynutého těsta a jejich tvar je buď ve tvaru písmene J, nebo ve tvaru uzlu, čímž připomínají zradu Ježíše Krista Jidášem nebo oběšení.
Užijte si Škaredou středu s ohledem na své časové možnosti. Není nutné dělat vše, co tradice říkají, ale vzpomenout na ni můžete třeba při usmívání se či pečení jidášů, až se vrátíte z práce a budete mít na jejich přípravu čas i chuť. Pro ty, kteří nestíhají, je potěšující, že jsou k dostání i v obchodech.
Diskuze k článku