Jak připravit žemlovku z toustového chleba | recept
Křupavá a dozlatova propečená žemlovka, která voní po skořici a vanilce, s notnou dávkou pokrájených jablek obohacených vlákninovou hodnotou, to je klasika, která má v české kuchyni svoje místo. Její příprava je jednoduchá, finančně nenáročná a hlavně – chutná výtečně.
Co je potřeba
- nakrájený toustový chleba bílý
- 4 až 5 jablek
- 0,5 litru mléka
- 2 celá vejce
- cukr krupice nebo krystal
- mletá skořice
- vanilkový cukr
- máslo
- 2 hrsti sekaných vlašských ořechů
Do připravené misky nalijeme půl litru mléka, rozšleháme v něm 2 žloutky. Máčíme lehce a rychle plátky toustového chleba, aby se příliš nenasákly a klademe do vymaštěného pekáčku. Toustové plátky chleba kropíme rozpuštěným máslem a na ně dáme vrstvu pokrájených jablek. Jablka ochutíme cukrem, skořicí, vanilkovým cukrem. Můžeme přidat rozinky a sekané vlašské ořechy. Na jablka přijde opět namočený toustový chléb, opět pokropíme máslem a na něj navrstvíme znovu ochucená jablka. Vrstvíme až do spotřebování zásob. Končíme vrstvou toustového chleba.
Na horní vrstvu toustového pečiva klademe slabě nakrájené plátky másla. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. V mezičase ušleháme ze dvou bílků sníh. Upečenou žemlovku vyndáme a horkou ji pokryjeme sněhem z bílků, vrátíme na pět minut do trouby, aby se sníh zapekl dozlatova. Žemlovka chutná teplá, čerstvě upečená, ale i druhý den studená jako zákusek chutná výborně.
Diskuze k článku