Jak připravit zeleninový špíz | recept
Jak připravit zeleninový špíz | recept. Jídlo, na kterém si pochutná každý. Zeleninový špíz nadchne vegetariány, ale příjemně překvapí i ty, kteří na jehle špízu raději nacházejí kousky masa. Nabízíme návod, jak připravit zeleninový špíz a k němu nápaditou omáčku a ne příliš obvyklou přílohu. Jak na to? Recept na zeleninový špíz krok za krokem čtěte pečlivě.
Co je potřeba
- zelenina
- jehly nebo špejle
- gril, trouba
Zeleninové špízy nejčastěji připravujeme při barbecue – buď pro sebe, ale ještě spíš coby pozornost pro hosty, kterým grilované maso „nevoní“. Zeleninový špíz ovšem můžeme připravit i pod střechou – v elektrickém grilu nebo v docela obyčejné troubě. Příprava v troubě má mimo jiné i tu výhodu, že nemáme-li kovové jehly na špíz, můžeme použít špejle dřevěné.
Zeleninový špíz můžeme připravit v podstatě z jakékoliv zeleniny, kterou si dokážeme chuťově představit v opečeném stavu: papriky, tuhá rajčata, žampiony a jiné houby, tykve, cukety, lilek, brukve, ředkvičky. Do zeleninového špízu můžeme zakomponovat i do balíčků poskládané listy kapusty, kadeřávku nebo zelí. Co by ovšem v zeleninovém špízu nikdy nemělo chybět je cibule.
Pojďme na recept. Zeleninový špíz před přípravou solíme a kořeníme. Jako koření je vhodný především mletý pepř, který zvýrazní chuť každé zeleniny. Dále můžeme použít bazalku (hlavně k rajčatům), šalvěj, dobromysl, kerblík, česnek (i medvědí česnek), saturejku, tymián. Pokud možno se vyvarujeme komerčním kořenícím směsím, které obsahují soli a zvýrazňovače chuti, zejména připravujeme-li zeleninový špíz pro děti či lidi s trávicími obtížemi nebo dietami.
Náš zeleninový špíz se bude skládat z tykve (odrůda Hokaido), zelené papriky, brukve, rajčat a cibule. Aby špíz trochu „zavoněl masem“, přidáme mezi zeleninu několik plátků moravské klobásy. Zeleninu nakrájíme na stejně velké kousky, papriky na čtverečky. Cibuli krájíme na měsíčky, abychom ji mohli nabodnout. Uzeninu na okrajích mírně nařízneme, aby se nekroutila při pečení (a vypadala po upečení jako kvítko).
Kousky zeleniny napichujeme střídavě na jehlu. Tykev je tuhá, tak musíme dát pozor, abychom si jehlu nevrazili do ruky. Proto tykev napichujeme buď proti prkýnku nebo si do ni uděláme špičatým nožem vpich, který pak cestu jehle usnadní. Protože je tykev Hokaido poměrně moučná, prospěje ji sousedství s rajčaty – dýně vsákne puštěnou šťávu.
Špízy naskládáme do pekáčku, pokropíme olejem, posolíme a lehce opepříme. Mezi některé dílky zeleniny vložíme plátky čerstvého česneku nebo lístky bazalky. Nejprve pod pokličkou a pak odkryté upečeme, aby byla zelenina měkká, ale pevná a na povrchu lehce opečená. Během pečení polijeme puštěnou šťávou.
Když nám zbyla zelenina, nic se neděje. Jednoduchým způsobem z ní připravíme výtečnou omáčku ke špízu. Všechnu zeleninu nasekáme na kousky. Nejprve dáme na lžíci tuku smažit cibulku, přidáme zbylé kousíčky klobásy a pak ostatní zeleninu (rajče, tykev, paprika, česnek, brukev i zbylé bylinky). Chvíli opékáme (mícháme), pak zalijeme trochou vody, osolíme, uvaříme a rozmixujeme ručním mixerem. Ochutnáme, dochutíme pepřem. Nemusíme zahušťovat, tykev omáčku zahustí. Kdo má rád, může do omáčky přidat trochu sladké nebo kyselé smetany.
Jestliže nám zbyla pouze tykev (a to se stává), nebudeme z ní dělat k zeleninovému špízu omáčku, ale přidáme ji do bramborové kaše. Dvě třetiny brambor a třetinu dýně uvaříme společně do měkka (dýni přidáme asi v polovině času varu, je vařená dřív). Když jsou měkké, polovinu vody slijeme do hrnečku a brambory s dýní rozšleháme metlou. V případě potřeby ředíme slitou vodou. Přisolíme a přidáme poctivou lžíci másla. Do kaše z brambor a dýně Hokaido ani nemusíme dávat mléko, je velmi dobrá tak prostě připravená, jak je popsáno.
Zeleninový špíz podáváme s vařenými brambory a nějakou omáčkou – buď podle návodu, a nebo s některou ze studených omáček (například se studenou rajčatovou omáčkou s majonézou – viz náš návod Jak udělat rajčatovou omáčku). Nebo zeleninový špíz servírujeme s dýňovou, případně s bramborovou kaší.
Tipy
Vyzkoušejte i naše další zeleninové recepty na JakTak.cz. Na své si přijdou i fandové masových špízů. Směle do toho!
Diskuze k článku