Jak připravit salátovou zálivku do zásoby | recept na vinaigrette
Salátová zálivka do zásoby | recept na vinaigrette. Konzumace salátů z čerstvé zeleniny je zejména v letním období velmi prospěšná. A salát se samozřejmě neobejde bez zálivky, která mu dodá výraznější chuť. Jestliže se Vám nechce pokaždé připravovat čerstvou salátovou zálivku, vyzkoušejte náš tip na salátovou zálivku vinaigrette, kterou si v různých obměnách můžete připravit do zásoby.
Co je potřeba
- 9 lžic extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce bílého vinného octa
- špetka soli, černý pepř
- Volitelně: dijonská hořčice, nasekané čerstvé bylinky (např. petrželka, rozmarýn, saturejka, bazalka, tymián, apod.), nakrájená šalotka, prolisovaný česnek, pro nasládlou variantu pak třtinový cukr nebo med.
Zálivku můžeme ihned spotřebovat nebo ji skladovat v uzavíratelné skleničce při pokojové teplotě. Pokud však místo octa použijete citron, nebo do zálivky přidáte čerstvé bylinky, česnek a další suroviny, uchovávejte ji raději v ledničce. Před použitím stačí obsah skleničky protřepat.
Tipy
- Dá se použít i jablečný nebo červený vinný ocet. Pokud vinný ocet v zálivce vinaigrette nahradíme citronovou šťávou, vznikne dresing citronette.
- Originální zálivku získáte, pokud přidáte třtinový cukr a maliny. Je možné ji použít i na ovocný salát, k červenému masu či játrům.
Varování
Salát ochutíme zálivkou teprve těsně před podáváním, aby listy salátu nepovadly.
Diskuze k článku