Jak připravit salátovou zálivku do zásoby | recept na vinaigrette
Salátová zálivka do zásoby | recept na vinaigrette. Konzumace salátů z čerstvé zeleniny je zejména v letním období velmi prospěšná. A salát se samozřejmě neobejde bez zálivky, která mu dodá výraznější chuť. Jestliže se Vám nechce pokaždé připravovat čerstvou salátovou zálivku, vyzkoušejte náš tip na salátovou zálivku vinaigrette, kterou si v různých obměnách můžete připravit do zásoby.
Co je potřeba
- 9 lžic extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce bílého vinného octa
- špetka soli, černý pepř
- Volitelně: dijonská hořčice, nasekané čerstvé bylinky (např. petrželka, rozmarýn, saturejka, bazalka, tymián, apod.), nakrájená šalotka, prolisovaný česnek, pro nasládlou variantu pak třtinový cukr nebo med.
Krok 1
Vinaigrette je tradiční francouzská salátová zálivka, kterou však můžete využít i k přípravě obložených sendvičů či baget nebo jako studená omáčka či k marinování.
Krok 2
Do mísy nalijeme vinný ocet a smícháme jej s hořčicí. Poté přidáme sůl a mletý pepř a směs dobře promícháme. Následně pomalu po kapkách přilíváme extra panenský olivový olej a šleháme, dokud nezískáme emulzi. Nakonec vmícháme další ingredience dle chuti.
Krok 3
Je také možné zálivku smíchat přímo ve sklenici, stačí přidat všechny ingredience, sklenici uzavřít a třepat s ní opět, dokud se neutvoří emulze.
Krok 4
Zálivku můžeme ihned spotřebovat nebo ji skladovat v uzavíratelné skleničce při pokojové teplotě. Pokud však místo octa použijete citron, nebo do zálivky přidáte čerstvé bylinky, česnek a další suroviny, uchovávejte ji raději v ledničce. Před použitím stačí obsah skleničky protřepat.
- Dá se použít i jablečný nebo červený vinný ocet. Pokud vinný ocet v zálivce vinaigrette nahradíme citronovou šťávou, vznikne dresing citronette.
- Originální zálivku získáte, pokud přidáte třtinový cukr a maliny. Je možné ji použít i na ovocný salát, k červenému masu či játrům.
Salát ochutíme zálivkou teprve těsně před podáváním, aby listy salátu nepovadly.