Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pomazánky na vánoční či silvestrovský stůl | recepty

Jak připravit pomazánky na vánoční či silvestrovský stůl | recepty

Pomazánky na vánoční či silvestrovský stůl | recepty. Vánoce a Silvestr se kvapem blíží. Máme pro Vás inspiraci na pomazánky vhodné k přípravě chlebíčků či jednohubek na vánoční a silvestrovský stůl. Pomazánky podle našeho článku jsou lehčí a zdravější alternativou majonézových pomazánek. Na následujících řádcích najdete recept na mrkvovo-celerovou, nivovou, hermelínovou a česnekovou pomazánku. Pomazánky jsou navíc velmi rychlé a jednoduché na přípravu.

Co je potřeba

Co je potřeba na mrkvovo-celerovou pomazánku:

  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 1 malá cibule
  • 5 lžic bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl, pepř

Co budete potřebovat na hermelínovou pomazánku:

  • 2 hermelíny (celkem cca 200 g)
  • 1 malou cibuli
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • čerstvou pažitku

Co potřebujeme na nivovou pomazánku:

  • 200 g nivy
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Pro přípravu česnekové pomazánky si připravte:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • asi 5 stroužků česneku (podle Vaší chuti)
  • 2 lžíce majonézy
  • sůl, pepř
1

Mrkvovo-celerová pomazánka

Mrkev nastrouháme nahrubo a celer najemno, cibulku nadrobno nakrájíme. Do směsi přidejte bílý jogurt a majonézu. Pomazánku dochuťte solí a pepřem a pořádně ji promíchejte. Také je možné vše vložit do mixéru a rozmixovat.

2

Hermelínová pomazánka

Hermelíny nastrouhejte nahrubo a cibulku nadrobno nakrájejte. Přidejte bílý jogurt, majonézu, sekanou pažitku, sůl a pepř a vše promíchejte. Případně pomazánku připravte rozmixováním všech ingrediencí v mixéru.

3

Nivová pomazánka

Do mixéru vložte nivu a česnek, přidejte tvaroh, sůl a pepř a pořádně pomazánku promixujte.

4

Česneková pomazánka

Všechny suroviny opět rozmixujeme. Nebo v misce smícháme tvaroh s majonézou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.

5

Uvedené pomazánky nechte alespoň pár hodin rozležet. Následně je můžete použít pro přípravu chlebíčků či jednohubek z libovolného pečiva. Na talíři je pak dozdobte třeba olivami, vařeným vajíčkem, čerstvými bylinkami a nakládanou či čerstvou zeleninou. Jednohubky s česnekovou pomazánkou pak můžete ozdobit třeba ořechy nebo kuličkami hroznového vína.

Tipy

  • Hermelínovou pomazánku můžete doplnit také natvrdo uvařeným vejcem. Místo hermelínu vyzkoušejte třeba tvarůžky.
  • Do česnekové pomazánky můžete přidat strouhaný tvrdý sýr.
  • Česnek můžete nahradit strouhaným křenem a připravit si tak jednoduchou křenovou pomazánku.
  • Chuť nivy skvěle podtrhne kousek hrušky, který zároveň jednohubku dozdobí.
  • Výborná a zdravá je také avokádová pomazánka. Recept naleznete zde: Jak na výbornou avokádovou pomazánku | recept.

 

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.