Jak připravit pomazánku z pečené cukety | recept
Jak připravit pomazánku z pečené cukety | recept. Pojďme využít přebytky z letošní úrody a užít si cukety do posledního plodu. Zkuste podle následujícího receptu připravit pomazánku, kterou si oblíbí celá rodina. Pokud máte větší množství cuket, můžete ji nadělat do zásoby a zavařit na chladnější období roku. Vedle cuket budete na přípravu této pomazánky potřebovat cibuli, olivový olej, česnek a kečup. Pomazánku z cukety skvěle dochutí vinný ocet, worcester, chilli omáčka a troška cukru a soli.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 500 g cukety
- olivový olej na opečení
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce kvalitního kečupu (ideálně méně slazeného, k dostání je např. kečup slazený stévií)
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 1-2 lžičky chilli omáčky
- chléb či pečivo k podávání
- eidam k podávání
V prvním kroku si oloupeme cibuli, česnek a cuketu. Cibuli i česnek nasekáme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a cibuli s česnekem na něm necháme orestovat.
Mezitím nastrouháme nahrubo cuketu. Když cibule zesklovatí a česnek se rozvoní, přisypeme na pánev ještě cuketu. Za občasného míchání opékáme cuketu doměkka, trvá to do patnácti minut.
Jakmile je cuketa hotová, ochutíme ji solí, přilijeme vinný ocet, přimícháme kečup, nejlepší je využít méně slazené varianty, které jsou dnes již na trhu běžně k dostání, sladká chuť kečupu by zbytečně přebila všechny ostatní chutě. Následně přilijeme ještě worcestrovou a chilli omáčku. Všechno důkladně promícháme.
Pečivo rozkrojíme, případně rozpečeme. Eidam nastrouháme najemno, případně můžeme použít i jiný sýr, skvěle se hodí např. gouda nebo čedar. Pečivo poklademe pomazánkou a posypeme sýrem. Ihned podáváme. Případně můžeme v tomto kroku ještě vložit do trouby a rozpéct.
Diskuze k článku